Frågor & svar
Nyheter

Skydda din inkomst!

Om du som är småföretagare tar ut mycket låg lön från din firma, kan det få stora negativa konsekvenser. Naturvetarnas företagarservice tipsar här om hur du ska tänka kring att ta ut lön, karensdagar och sjuklön. 

Publicerad:

Ta ut lön

Småföretagare tar ofta ut mycket låg lön från sin firma. Men det kan få stora negativa konsekvenser om du skulle bli sjukskriven eller vill vara föräldraledig! Det är nämligen bara lön (för dig med AB) alternativt deklarerad inkomst (för dig med enskild firma) som ligger till grund för ersättningen från Försäkringskassan. Alltså inte exempelvis utdelning som beskattas som inkomst av kapital (vilket det är lägre skattesats på).

Därför är det klokt att först och främst se till att ta ut lön eller deklarera inkomst – om möjligt upp till taken i socialförsäkringarna. Därefter kan du ta ut kapitalavkastning från företaget.

 -För att få maximal ersättning från sjukförsäkringen behöver du ta ut lön eller deklarera inkomst motsvarande 30 333 kronor i månaden (från och med 1 juli 2018)

-För att få maximal ersättning från föräldraförsäkringen behöver du ta ut lön eller deklarera inkomst motsvarande 37 916 kronor i månaden (2018).

Se aktuella basbelopp på Försäkringskassans hemsida. Dessa ändras från år till år.

Välj färre karensdagar

Du som driver ditt företag som enskild firma, handelsbolag eller kommanditbolag har i regel sju karensdagar. Det innebär att du inte får någon ersättning från Försäkringskassan under den första veckan du är sjuk och inte kan arbeta. Men det går att välja en karensdag, och få rätt till ersättning från Försäkringskassan redan från den andra sjukdagen. På så sätt får du som egenföretagare en mindre självrisk och större trygghet vid sjukdom, mot att du betalar marginellt högre egenavgifter.

Aktiebolaget får stå för sjuklön

Du som driver ditt eget företag som aktiebolag får ingen ersättning från Försäkringskassan under de första två veckorna som du är sjuk. I praktiken står du med andra ord för din egen sjuklön, vilket är bra att veta om.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera