Frågor & svar
Om oss

Drömmen om en "grön" jul

 

Vilka är Jenny Jewert och Inger Melander?

 

Båda jobbar på Världsnaturfonden, WWF, men har lite olika expertområden. Jenny är biologen som har specialiserat sig på hållbart jordbruk och jordbrukspolitik. Hon har jobbat som vetenskapsjournalist, gjort film och skrivit böcker om genteknik och mat.

Inger är marinbiolog i botten och är fiskexpert med fokus på hållbar sjömatskonsumtion. Mat från hav och sjöar kan vara så mycket mer än fisk. Hennes bakgrund kan beskrivas som brokig och har bland annat jobbat med hållbarhet inom detaljhandeln. Hon har också varit programansvarig inom ett globalt projekt för certifiering av vattenbruk.

 

Miljömärkt och ekologiskt på julbordet

Prinskorven och skinkan har en given plats på julbordet. Detsamma gäller laxen och sillen. Men om Jenny Jewert får bestämma skulle vegetariska alternativ få större plats på julbordet vid sidan av köttbullar och revbensspjäll. Men då bör svenskt och ekologiskt gälla. Till exempel använder svenska lantbrukare väldigt lite antibiotika i djuruppfödningen i jämförelse med andra länder.

Den norska laxen går bort på Inger Melanders julbord. Hon väljer miljömärkt fisk från sjöar och hav, även om den norska laxen har blivit mer hållbar, men den får fortfarande gult ljus i WWF:s fiskguide.

Släng inte granen i sjön

Julklapparna kan vara mer cirkulära och återvinnas. Ännu bättre är att tillverka egna i trä eller ta till vara ull som värmer skönt när el ska sparas. Släng inte granen i sjön, utan låt den få ett nytt liv som bränsle när granen kastas ut.

 

Lyssna på Jenny Jewert & Inger Melander

Senast uppdaterad: