
Kan en extra näve nötter, mindre rött kött och ett smartare tänk i matbutiken minska risken för cancer? Ja, enligt dietisten Klara Nypelius Stanley som vill att fler ska få chansen att välja rätt — innan sjukdomen knackar på dörren.
Trots den växande evidensen för kostens betydelse i cancerprevention saknas det ofta strukturer för att nå ut med kunskapen. Klara lyfter ett grundläggande problem:
– Vi dietister är för få. Det finns inte resurser nog för att hjälpa alla som vill göra förändringar.
Hon förklarar att de flesta dietister arbetar inom behandling, främst med undernäring – inte med förebyggande insatser. Tillgången till dietist i primärvården varierar också kraftigt över landet.
– Man måste nästan ha en diagnos redan, som diabetes eller hjärt-kärlsjukdom, för att få hjälp.
Kosten som kraftfull faktor
Enligt Klara finns det både direkt och indirekt koppling mellan kost och cancerrisk.
– Den starkaste kopplingen ser vi vid tjock- och ändtarmscancer. Ett högt intag av fiberrika livsmedel som fullkorn, baljväxter, nötter och grönsaker minskar risken. Samtidigt kan ett högt intag av processat kött öka risken, förklarar hon.
Men kosten påverkar också kroppsvikten, vilket i sin tur är kopplat till upp mot 20 olika cancerformer.
– Maten är en viktig faktor, men obesitas är en komplex sjukdom. Det finns sällan en enda lösning.
Samhällets roll: ”Inte lätt att göra rätt”
Klara betonar att ansvaret för hälsosamma val inte kan läggas enbart på individen.
– Det är inte lätt att göra rätt. Det snabba och enkla är sällan det mest hälsosamma. Därför behövs politiska beslut som underlättar hälsosamma val.
Som småbarnsmamma vet Klara också hur svårt det kan vara att få in bra matvanor i vardagen.
– Vi försöker med nyckelhålsmärkt bröd, fullkornspasta och grönsaksstavar. Det behöver inte vara perfekt – men att skilja på vardag och helg kan göra mycket.
Från klinik till cancerprevention
Klara Nypelius Stanley är legitimerad dietist sedan 2015 och arbetar i dag halvtid på onkologen i Malmö – och halvtid med cancerprevention inom Regionalt Cancercentrum (RCC). Hennes resa in i det förebyggande arbetet började med projektet Mat och cancer inom Dietisternas Riksförbund, i samband med Socialstyrelsens satsning på levnadsvanor.
– Det var där jag kom in på preventionsspåret. Det finns så få dietister som arbetar med hälsosamma matvanor i cancervården, berättar Klara.
Tre råd för att minska risken
När Klara får frågan om vilka kostråd som är viktigast för att förebygga cancer, lyfter hon fram tre tydliga riktlinjer:
- Ät mer fibrer och frukt – Endast 20 procent av alla i Sverige äter tillräckligt med frukt & grönsaker, och cirka 30 procent som uppnår rekommenderat intag för fibrer. Börja enkelt – kanske med ett extra äpple, en näve nötter eller en knäckemacka.
- Minska rött och processat kött – Särskilt kopplat till tjock- och ändtarmscancer. Byt gärna ut delar av köttet mot baljväxter – det blir en win-win.
- Var försiktig med alkohol – Även små mängder ökar risken för flera cancerformer, särskilt bröstcancer.
Naturvetare behövs inom hälso- och sjukvården
Naturvetenskaplig kompetens blir en allt viktigare kompetens inom hälso- och sjukvården. De jobbar inom hela sjukvårdskedjan, från prevention till att ställa diagnos och sätta in rätt behandling. Tyvärr osynliggörs naturvetenskapliga specialister i dagens vård. Det vill Naturvetarna ändra på. Läs fler artiklar:

Ellinor Löwenborg
webbredaktör