Frågor & svar
Nyheter

Tror vi att vi vet mer om världen än vi gör?

Anna Rosling Rönnlund menar att vi litar för mycket på vår magkänsla när det kommer till fakta. Hon kommer att tala på invigningen av Naturvetarnas kongress i höst.

Publicerad:

– Ja, vi tror att vi vet mer om omvärlden än vi gör, och det gäller ävenAnna-Rosling-Rönnlund.png högutbildade som ibland gissar i stället för att hålla sig till vetenskap och fakta. Däremot har specialister god kunskap inom sitt område, men när de är i utkanten så tror många att de är mer kunniga än de är.

Hur hänger det ihop?

– Det pratas mycket om fake news och desinformation, men det handlar inte om det. Utan vi tycker att vi vet fast vi i själva verket inte gör det. De som är vana vid att ta till sig ny kunskap brukar kunna ändra sig när nya fakta kommer in i bilden.

Varför tror vi så fel?

– När det till exempel gäller orättvisor i världen är det lätt att överskatta det egna fältets problem, särskilt om man har ett starkt engagemang i frågan. Ännu en förklaring är att man inte hänger med i trenderna och tror att det som var sant för tio år sedan gäller än i dag.

Hur ska vi råda bot på det?

– Satsa mer på att nå ut med forskning och göra den begriplig för folk i allmänhet, alltså det som är universitetens tredje uppgift. Det är den kunskapsluckan som vi på Gapminder uppmärksammar och försöker ändra på.

Vad leder det till?

– Att beslut kan fattas på felaktiga grunder, vilket leder till att besluten blir sämre än vad de annars skulle vara.

Hur ska man tänka som individ?

– Utgå från att du har fel, var ödmjuk och nyfiken, och lita inte på din magkänsla. Fundera på när du lärde dig den fakta som du tror är rätt. I dag har vi tillgång till data i överflöd på internet, så det är möjligt att ta reda på fakta på ett helt annat sätt i dag än för trettio år sedan.

Men är det så enkelt som att googla?

– Även här krävs ett kritiskt öga för att kunna skilja sant från falskt. I det ligger att ta reda på källan och vara allmänt dataläskunnig.

Vad tror vi mest fel om?

– Hur folk mår i olika länder med olika levnadsstandard har många en dålig uppfattning om. 70 procent av allmänheten svarar fel på den frågan, medan alla i en mer högutbildad grupp som vi testade svarar fel.

Vad är rätt svar?

– Det får bli en cliffhanger till Invigningen av Naturvetarnas kongress. Deltagarna där kommer också att testas på deras kunskaper om världen med fokus på miljö och klimat.

Palle Liljebäck

chefredaktör