Frågor & svar
Nyheter
Person kikar in med ett öka i laptop.

Får arbetsgivaren övervaka mig digitalt?

Chefen har börjat kontrollera hur mycket vi jobbar genom att ha koll på våra datorer. Har arbetsgivaren verkligen rätt att övervaka oss digitalt? Känslan är att tilliten saknas.

Publicerad:

Vår förbundsjurist Emil Pettersson svarar:

Först och främst är det inte generellt otillåtet för arbetsgivare att hålla koll påemil_300.jpg sina medarbetare. Som arbetsgivare har man rätt att arbetsleda. Jobbmobil och jobbdator är även normalt arbetsverktyg tillhandahållna av arbetsgivaren.

Men det finns begränsningar. I första hand genom den allmänna rättsprincipen om god sed på arbetsmarknaden som utarbetats i praxis. Den används som en avgränsning för integritetskänsliga åtgärders laglighet i enskilda fall med fokus på främst fysiska kontrollåtgärder.

Vid behandling av personuppgifter så är dataskyddsdirektivet, GDPR, tillämpligt. Arbetsgivaren måste vid behandling av personuppgifter ha ett berättigat intresse. Intresseavvägning är det vanligaste då arbetsgivarens intresse ofta kan motivera viss databehandling, exempelvis med hänsyn till behov av effektivitet, kundnöjdhet och logistik.

 

Intresseavvägning vid insamling av uppgifter

Databehandlingen får inte vara mer omfattande än nödvändig. Arbetsgivaren ska vid hantering av personuppgifter därför alltid göra en intresseavvägning mellan organisationens intresse mot individens rättigheter. Arbetsgivaren ska informera de anställda på förhand om att man avser att samla in personuppgifter.

Om du som anställd undrar vilka överväganden som gjorts inför en åtgärd som innebär behandling av personuppgifter kan du fråga din arbetsgivare om de gjort en intresseavvägning, hur du får tillgång till din information, hur länge den ska lagras och annat. Du har alltid rätt att göra en invändning mot databehandlingen vilket medför att arbetsgivaren då tydligare måste motivera grund för beslut och åtgärd. Något som ger bättre möjlighet att granska om åtgärd är tillåten.

 

Du kan få stöd av Naturvetarna

Utöver god sed på arbetsmarknaden och GDPR kan även Europakonventionen, EKMR, som Sverige har ratificerat vara tillämpbar. Ofta kan en situation i falla under flera olika delar av lagar och regelverk.

Som medlem kan du alltid vända dig till Naturvetarnas rådgivning och förtroendevalda för stöd och råd i den här typen av frågor.

Palle Liljebäck

chefredaktör