Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Två kvinnor sitter och pratar.

Det här ska du INTE säga under ditt lönesamtal

Nu är det snart dags för ett av årets viktigaste möten med din chef – lönesamtalet! Vi hjälper dig att lyckas.

Publicerad:

Lönesamtalet är en dialog mellan dig och din chef som hålls en gång per år. Här har du möjlighet att lyfta fram vad du presterat under det gångna året och motivera varför du bör få den lön du önskar. Det är din chef som bjuder in till samtalet, men det är viktigt att du både får möjlighet att prata och lyssna under mötet.

Under samtalet följer ni upp årets resultat jämfört med de mål som sattes upp i förra lönesamtalet/utvecklings- eller medarbetarsamtalet. Det är därför viktigt att det finns tydliga och mätbara mål dokumenterade från detta. Ni diskuterar bland annat ditt ansvar, arbetsuppgifter, din kompetens och prestationer.


Så blir samtalet framgångsrikt

Du har säkert hört det förr, men att på något sätt komma förberedd är avgörande för resultatet av ditt lönesamtal. Ha koll på statistik, vad tjänar andra med din roll och är lönen rimlig för dina arbetsuppgifter? Har du nått dina uppsatta mål? Skriv ner dina framgångar så du tydligt kan förklara vad du tillför till arbetsgivaren.

Vissa kan tycka att det känns jobbigt att lägga fram sina prestationer, men här är åter igen är förberedelsen viktig. Träna på dina argument framför spegeln och för någon du känner dig bekväm med.

 

Fler tips – använd och undvik!

Använd:

  • En neutral plats
  • Prata i jag-form
  • Berätta ur din egen synvinkel
  • Prata om dina egna resultat
  • Lyssna

Undvik:

  • Jämföra dig med andra
  • Blanda in din privatekonomi
  • Upprördhet

 

Så kan du påverka din lön

Arbetsgivaren ska vara tydlig med vad som påverkar lönen och hur du själv kan påverka den. Mål för nästa år sätts upp, både för verksamheten och personliga mål, där det är tydligt vad du behöver göra för att uppnå dessa. Du kan också fråga din chef om det finns något speciellt du kan göra för att höja din lön – det kan till exempel vara fler uppgifter eller en annan roll.


Om du inte är nöjd med lönesamtalet

Om du upplever att du inte får gehör hos din närmaste chef, kan du också begära att få tala med en chef som har mandat att sätta din lön. Du bör också vända dig till din lokalförening eller Naturvetarnas medlemsrådgivning för att få råd.


Vi hoppas att du med dessa råd i åtanke nu är bättre förberedd för ditt lönesamtal! Kom ihåg att dialogen med din chef är ett tillfälle att inte bara diskutera lönen, utan även din karriärutveckling. Genom att komma förberedd, ha argument och ifrågasätta beslut gör att du framstår som en värdefull och insiktsfull medarbetare, redo för nästa steg i din karriär.

Vill du ha personlig hjälp inför ditt lönesamtal? Kontakta vår medlemsrådgivning.

Inte medlem än? Bli det här!

Ellinor Molin

webbredaktör