Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Bra att skyddet mot hat och hot stärks - men mer borde göras

En utredning föreslår starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det är bra, men frågan är om förslagen är tillräckliga, skriver Naturvetarna i sitt remissvar.

Publicerad:

Miljöinspektörer är en av flera grupper inom Naturvetarna som är utsatta i sittemeli_200.jpg arbete. Emeli Magnusson i Landskrona kommun jobbar med tillsyn av bland annat industrier, förorenad mark, deponier och enskilda avlopp.

– Jag stortrivs och känner att jag gör skillnad för miljön. Baksidan är att vi måste vara på vår vakt. Jag har själv blivit jagad med ett järnrör av en person som hade blivit ålagd att skaffa en ny anläggning för sitt enskilda avlopp.

 

Hotfull stämning vid oanmälda besök

Hon berättar att de ofta inte är välkomna, det gäller särskilt vid oanmälda kontroller, då situationen kan bli hotfull. Därför ska man i de fallen helst vara två och parkera bilen med nosen utåt, så att man snabbt kan ta sig från platsen.

– Bra chefer som stöttar och åtgärdar problem som dyker upp är räddningen. Att få utbildning och ha bra rutiner för hur man ska bemöta hot och våld är viktigt för vår säkerhet.

Alla arbetsgivare har inte det säkerhetstänket.

– Frågan är om arbetsgivarnas arbete med att förebygga våld, hot och trakasserier på jobbet verkligen fungerar. Den frågan borde regeringen utreda. Vi tycker också att fackförbunden ska ges större möjligheter att agera om inte arbetsgivaren utreder och åtgärdar när anställda utsätts för brott på jobbet, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna.

 

För få anmäler brott

Ett problem som också utredningen lyfter är att få anmäler brott, vilket gör det svårt att ställa gärningsmannen till svars.

Naturvetarna ställer sig bakom flera av utredningens förslag och tycker det är viktigt att den som utsätts för brott får rätt till skadestånd. Det handlar bland annat den nya brottsrubriceringen ”förolämpning mot tjänsteman”. Det gäller också ändring av förvaltningslagen som syftar till att minska exponeringen av offentliganställdas namn när beslut meddelas.

Palle Liljebäck

chefredaktör