Frågor & svar
Nyheter
Mötesrum med chef och medarbetare.

Bli chef av de rätta skälen

Med rätt drivkrafter kan du lyckas som chef. Gärna lite hårda nypor när det behövs, men i grunden måste du gilla människor och vilja dem väl.

Publicerad:

Har du planer på att bli chef? Då finns det anledning att stanna upp och fundera på varför du vill bli det.

– Många blir chef av fel skäl och misslyckas. Det kan handla om prestige och en vilja att få större ansvar och ta ett kliv upp. Även högre lön kan ligga med i vågskålen, säger Anders Sandvik, chefsrådgivare på Verto AB.

Att vara chef och leda på riktigt är att gå före och visa vägen, liksom att coacha medarbetare och lyssna in deras behov och utmaningar, enligt honom.

– För att klara det måste man vara intresserad av människor och jobba för att de ska utvecklas och leverera. I det ligger att lära känna sig själv och veta hur man reagerar i olika situationer. Kan du inte leda dig själv kan du heller inte leda andra.

Risk att bli illa omtyckt som chef

Anders Sandvik vill inte avskräcka någon från att bli chef. Det ger stimulans och möjlighet till inflytande. Hans poäng är att drivkrafterna ska vara de rätta och att man får de förutsättningar som krävs.

– Innan du tackar ja till ett chefsjobb försäkrar du dig om att du får verktygen för att klara uppdraget. Ställ frågor om du har mandat att rekrytera, sätta lön, hålla utvecklingssamtal, ha budgetansvar och annat.

Utan de befogenheterna blir man vingklippt som chef, med risk för att bli utbränd. På köpet blir man ofta illa omtyckt, vilket i sig är en uppförsbacke.

– Ännu ett tips är att titta på gruppen och kanske göra om den om det behövs. Fråga medarbetarna om vilka förväntningar de har på chefen.

Är hårda nypor att föredra?

– Det är viktigare att bry sig om sina medarbetare och vilja dem väl. Men man får inte heller vara för snäll och säga ja till allt. Ärlighet och tydlighet med hjärta går hem. ”Så här ser förutsättningarna ut, det blir inte mer än 300 kronor i lönehöjning i år”, skulle ett budskap kunna formuleras.

Kan det vara idé att börja i den lilla skalan med en mindre grupp?

– Ja absolut, och sedan växa med uppgiften. Det ger också svar på om man är lämplig att vara chef och om man själv trivs med det. Att ha en delad tjänst och samtidigt jobba operativt ser bra ut på pappret, men kan bli för mycket med brandkårsutryckningar och oväntade problem som ska lösas.

Att vara chef innebär också att lyfta medarbetarna och ta ett kliv tillbaka.

– Gillar man att själv stå på scen och få uppskattning kanske man ska fundera på en annan roll i organisationen.

Hur ska jag då veta om jag är ett chefsämne?

– Kanske du är coach för ett basketlag eller annat idrottslag. Har du ledaruppdrag i en ideell förening kan det ge en fingervisning. Ännu ett sätt är att fråga tidigare kollegor om vad de tycker. Och se till att få ärliga svar, säger Anders Sandvik.

Palle Liljebäck

chefredaktör