Frågor & svar
Nyheter

Johan fick hjälp med lönen vid konkursen: ”Så tacksam”

Under flera månader levde Johan Kahlman i ett vakuum utan lön efter att hans arbetsgivare gått i konkurs. Tack vare stöd från Naturvetarna fick han ut sina pengar från den statliga lönegarantin.

Publicerad:

Det husföretag som Johan Kahlman jobbade på hade överlevt pandemin. Men Rysslands invasion av Ukraina med höjda räntor blev dödsstöten. Företaget gick i konkurs när kunderna uteblev. Men vägen dit var snårig och vd:n ville inte riktigt inse att läget var så illa.

– Vi fick ingen lön och inte heller några besked om framtiden. Det var då jag ringde Naturvetarna somJohan.jpg försökte försätta företaget i konkurs genom att skicka en betalningsuppmaning, som är första steget i en konkurs.

Han hade kvar sin anställning trots att det inte fanns några arbetsuppgifter, vilket innebar att han inte kunde få a-kassa. Det var först när Naturvetarna hade en dialog med vd:n som Johan blev uppsagd. När konkursen var ett faktum hamnade Johan i ett vakuum utan lön, semesterersättning och tjänstepension.

– Jag är så tacksam för den hjälp jag fick från Jacob Holmberg och Sofia Söderberg på Naturvetarna. De skötte allt åt mig och hade full koll på lagarna. I samma veva började vd:n anklaga mig för massa saker och hotade min pappa, vilket tog på mitt psyke.

Värt att vara med i facket

Hela processen med att få ut lön och förmåner genom den statliga lönegarantin hjälpte Naturvetarna till med. Det visade sig att konkursförvaltaren hade räknat fel på semesterersättning och premier till tjänstepension, vilket kunde rättas till.

– Utan stöd från facket hade jag inte fått ut pengarna från lönegarantin, totalt 75 000 kronor. Så mitt råd till alla är att vara med i facket. Det är så mycket värt när man får problem, säger Johan Kahlman och är lättad över att allt löste sig bra till slut.

Detta gäller vid en konkurs

Då kan staten gå in och betala de anställdas löner, semesterersättning och annan liknande ersättning. Lönegarantin hanteras och beslutas av en konkursförvaltare som utses av tingsrätten. För löner gäller lönegarantin tre månader tillbaka i tiden från tidpunkten då företaget ansökte om konkurs eller rekonstruktion hos tingsrätten. Det finns en beloppsgräns som uppgår till fyra gånger det prisbasbelopp som gällde vid tingsrättens beslut. Lönegarantin gäller för en sammanlagd anställningstid om högst åtta månader.

Vill du veta mer om vad facket kan göra för dig? Läs mer och bli medlem!

Bli medlem

Palle Liljebäck

chefredaktör