Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Närbild på hand med gips.

Du kan få ersättning om du skadar dig i jobbet

Om du jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal omfattas du av flera försäkringar, däribland Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFA). Den kan ge dig pengar om du råkat ut för ett olycksfall i jobbet, eller på väg till eller från din arbetsplats.

Publicerad:

Försäkringen gäller för alla anställda som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal och innebär att du som anställd kan få ersättning för förlorad inkomst om skadan lett till sjukskrivning. Du kan få ersättning för karensavdrag och den lön du går miste om när du har sjuklön eller sjukpenning.

Om skadan lett till extra utgifter för till exempel vård eller skadade kläder kan du få pengar även för det. Både bestående och övergående besvär kan ge ersättning. Det kan till exempel handla om ärr, amputation eller funktionsnedsättning. Om besvären gjort att du varit sjukskriven mer än 30 dagar kan det också ge rätt till ersättning.

Inte bara ersättning för olyckor på jobbet

Det är inte bara olycksfall i jobbet som räknas som arbetsskada. Är du på utbildning eller tjänsteresa och råkar ut för en olycka kan det ge ersättning. Samma sak om du är på väg till eller från arbetsplatsen och tar den vanliga vägen. Om du råkat ut för en olycka där ett fordon varit inblandat i ska du i stället söka ersättning från trafikförsäkringen.

Ersättning kan även ges för arbetssjukdom, det gäller om du blivit fysiskt eller psykiskt sjuk på grund av jobbet. Även vid smitta, om det handlar om ett jobb där du som anställd kommit i kontakt med smittbärande personer eller ämnen.

Anmäl till din arbetsgivare och Afa Försäkring

Om du råkar ut för en skada ska du göra två anmälningar. Anmäl det som hänt till din arbetsgivare och arbetsplatsens skyddsombud. Se till att få ett läkarintyg som styrker det du råkat ut för. Anmäl även skadan till Afa Försäkring. De utreder och beslutar om du har rätt till ersättning från försäkringen.

Läs mer på Avtalats hemsida