Frågor & svar
Nyheter
Familj cyklar en sommardag. En man och en kvinna cyklar på en stor grön äng. Båda har ett barn bakom sig på cyklarna.
Foto: Colourbox

Månadens fråga: Hur gör du din semester hållbar?

Tar du tåg istället för flyg? Cykel istället för bil? Kanske odlar du egen mat i trädgårdslandet? Det finns många sätt att semestra till fördel för miljön. Berätta för oss hur du semestrar hållbart!

Publicerad:

Svara genom att skriva en kommentar nedan.

Kommentarer

Anna 2022-06-07

Tycker det är en kul utmaning att hitta klimatsmarta alternativ - inte bara för semesterresan men även när man är på plats. Sommarens semester är både på nära håll och längre bort, då med tåg och vandring. Men tycker det är lika viktigt i vardagen - alla val vi gör har en konsekvens och ibland kan de ha mycket större påverkan på klimatet än just hur vi reser på semestern.

Mattias 2022-06-07

Åker kollektivt, när det går (vilket det ofta gör). Ingen utlandssemester i år (Norge räknas inte). En del av semestern tillbringas hemma (bygga växthus, sköta om huset). Förstår inte riktigt frågan om odling, vad har det med semester att göra? På fyra veckor blir inte så många grödor klara. Nej, Katarina, tycker inte det är lika skamligt att ha 3 barn som att återkommande åka på flygsemestrar till tropikerna eller andra långväga resor. /tvåbarnsfar

Elisabeth 2022-06-03

Vi ska ta tåget istället för flyget ner till Spanien i sommar, vilket ska bli jättespännande!

Åsa 2022-06-03

Hela familjen gillar att åka tåg, så det gör vi extra mycket på sommaren. Längsta resan i år blir till Nürnberg, där sonen tagit reda på att det finns ett stort tågmuseum. Vi hoppas på att odlingen av grönsaker hemma klarar sig själv med hjälp av solcellsdrivet bevattningssystem under tiden :)

Carolina 2022-06-03

Åker tåg (bl.a. till italien) och hittar på grejer i staden har och naturen i närheten

Katarina Stenman 2022-06-02

Hållbar semester...hmmm. Går eller cyklar till jobbet året runt, äter inga halvfabrikat, köper ganska lokalt åtminstone mejeri och animaliskt protein, recyklar allt som går, bakar, har kompost, odlar ätbart(tyvärr inte bananer och avocado), inga importerade öl o vinflaskor, köper sällan prylar o kläder. Nej mitt svar blir semester- då åker man nånstans och jag spenderar inte 3 semesterdagar på tåg för att komma till skåne och hem. Och åker gärna på långa semestrar till värmen på vintern. Då blir det flyg. Tyvärr men så är det. Men åker inte till fjällstugan varannan helg eller hälsar på släkt långt bort i onödan heller vilket en del med starka åsikter om resande trots allt gör. Har inte nåt problem med att åka en lång tropikresa per år. Världen faller inte med det. Finns massor av annat som är sjukt värre. Motargumentet brukar vara "men om alla gör så då". Ja då kanske men alla gör inte det men renoverar i onödan, köper ny inredning, kör motorbåt, skoter, har 3 barn, hundar osv och får ihop en avsevärd klimatpåverkan men det är det ingen som pratar om. Borde väl vara lika skamligt att ha 3 barn som att åka på semester eller?

Frida 2022-06-02

Stannar i Sverige, hänger i stugan där jag odlar min trädgård och cyklar/vandrar i skogen.

Isabelle 2022-06-02

Jag har en hemester till i sommar och siktar på att vara hållbar för mig själv i att resa till vänner och familj och tanka upp energin. Att cykla kortare sträckor och odla jordgubbar och smultron m.m. Att fortsätta upptäcka närområdet.

Camilla 2022-06-02

Vi åker kollektivt eller cyklar. Om vi behöver bilen kör vi bränslesnålt. Vi är mycket i närområdet där vi vandrar, cyklar eller paddlar kajak.
Kommentera