Frågor & svar
Nyheter
Äldre kvinna sitter vid sin laptop.

Månadens fråga: Har du drabbats av ålderism?

Vi ska jobba allt högre upp i åldrarna. Men frågan är om arbetsgivarna är redo för det. Nu undrar vi om du har blivit utsatt för ålderism – fördomar kopplat till din ålder – när du har sökt jobb eller på ditt arbete. Svara genom att skriva en kommentar nedan.

Publicerad:

Kommentarer

Tidigare regionsanställd 2023-05-12

Ja, att vara både åldersdiskriminerad och utsatt av andra orsaker som inte är relevanta för arbetet är inte ok i min värld. Det borde finnas mer öppenhet och transparens för både arbetsgivare och rekryterare som ska ta in personal speciellt då det är brist på yrkesrollen som jag är i. Kan tycka att en borde få en chans att visa sina kompetenser och utvecklingsförmåga som finns hos sökande oavsett ålder eller digatilism som ofta framkommer att de yngre har större potential i. Med min ålder (+55) har jag varit med om hela denna utveckling och har dessutom som efterfrågas mångårig kompetens. och yrkeserfarenhet av.

Peppe 2022-03-11

Tvärtom, jag sökte och fick nytt jobb när jag var 64 år. Chefen behövde en erfaren inspektör. Nu är jag 67 och han ber att jag stannar kvar så länge jag orkar.

Kjell 2022-03-07

Man misstänker ju det rätt ofta (är 57), men ibland är det även uttalat. Oftast motiverar de med att den yngre, som får tjänsten, är mer insatt i de moderna programvarorna, eller att de känner verksamheten bättre. Ett specifikt tillfälle var för några år sedan då jag sökte ett ledande jobb för ombyggnaden av Stockholms hamnar. Rekryteringen sköttes av en konsult. De ansåg att jag var bäst för tjänsten, men återkom med kommentaren att "arbetsgivaren hade krävt max tre års erfarenhet". Alltså kunde jag inte få den, som då hade ca 20 års erfarenhet inom området.
Kommentera