Frågor & svar
Nyheter
Bildkollage. Till vänster drönarfoto över Ukraina där hus och vägar syns. Till höger: Porträttbild på Anton Holmström med brunt hår, blå ögon och grå tröja. Bakom honom syns grön skog.

Anton skickar drönare till Ukraina: ”Dokumenterar krigsbrott”

När Ukraina behövde kameradrönare för att bland annat dokumentera krigsbrott tvekade inte skogsvetaren Anton Holmström en sekund. Nu hoppas han att fler vill hjälpa till genom att donera drönare och pengar.

Publicerad:

Bara några dagar efter den 24 februari blev Anton Holmström kontaktad av en kollega i Ukraina, som han lärt känna genom sitt tidigare jobb på Skogsstyrelsen.

Budskapet kom i ett sms och var tydligt: ”Kan ni hjälpa till och skicka drönare till Ukraina?”

– ”Självklart, vi kan fixa rätt många drönare,” svarade jag och ringde runt till olika företag inom teknikbranschen och privata skogsägare. De ställde upp helhjärtat och hittills har vi skickat 100 drönare till ett värde av två miljoner kronor, säger han entusiastiskt.

 

Letar minor på jordbruksmark

Lite mer förvånande var att skogsbolagen nobbade. Anton hade förväntat sig mer av dem då skogsbolagen sedan tidigare har ett utbyte med Ukraina. Varje år kommer det runt tusen skogsarbetare hit och hjälper till med plantering och röjning i de svenska skogarna.

Hur kommer drönarna till nytta?

– De används i civil verksamhet för att dokumentera krigsutbrott och för att hitta säkra evakueringsvägar från områden som bombas av Ryssland.

Han förklarar att drönarna även används för att leta efter minor på jordbruksmark, vilket är avgörande för att få i gång odlingen av spannmål, solrosolja och annat. Ukraina är inte bara Europas kornbod, utan hela världens.

Vad driver dig?

– När en bekant ber om hjälp vill jag bidra. Om vi här hemma har det tufft med inflation och dyr diesel så är det ingenting mot ukrainarnas lidande. Vi ser nu att hjälpbehovet ökar samtidigt som intresset från omvärlden minskar.

 

Bygger på brödraskap mellan länder

I den här kampanjen har gensvaret varit stort och folk ställer upp och bidrar med både drönare och pengar. Med en fungerande logistik når hjälpen fram.

Anton står i daglig kontakt med företaget som sköter fördelning av drönarna på plats i Ukraina. För att få ta del av de drönare som skickats ned måste man ha genomfört en specialanpassad utbildning.

– Vi har skickat allt de har begärt och 400 piloter har utbildats, målet är 1500 innan hösten är över.

Nu är planen att åka ner till Ukraina och träffa deras partner på plats.

– Genom det här bygger vi vidare på det brödraskap som finns historiskt mellan våra länder. Investerare här hemma har hört av sig och vill vara med i återuppbyggnaden av Ukraina. Där finns bland annat ett stort kunnande om precisionsjordbruk.

Palle Liljebäck

chefredaktör