Frågor & svar
Nyheter
Sophia Hernandez på scenen under Forskar Grand Prix 2021.

Sophia i topp på att förklara sin forskning

Den lyckliga tvåan i årets Forskar grand prix är Sophia Hernandez. Hon är molekylärbiolog och forskar om den parasit som orsakar malaria.

Publicerad:

– Jätteroligt att juryn och publiken gillade min presentation. För mig är det viktigt att nå ut med min forskning och få människor att förstå den, säger hon.

Hon hade fyra minuter på sig att fånga publiken på sitt inspirerande sätt. Det finns ett tydligt problem att lösa, där en halv miljon människor dör av malaria varje år, främst gravida kvinnor och barn under sju år i Afrika och Sydamerika.

Vilken är din vinnande formel?

– Att med grafik och bilder visa hur vaccin och läkemedel mot malaria kan förbättras. Nyckeln finns i parasitens genom, som är avgörande för dess överlevnad. Att likna genomet vid en instruktionsmall för vad cellerna ska tillverka gick hem.

Sophia Hernandez är doktorand vid Umeå universitet och är från Filippinerna.

– Jag gillar verkligen forskarmiljön där och jag har hunnit se norrsken under mitt första år här, säger hon entusiastiskt.

Mediaforskare vann Forskar Grand Prix 2021

Michael Bossetta, forskare i media och kommunikation, vid Lunds universitet vann Forskar Grand Prix 2021, som avgjordes traditionsenligt på Nalen i Stockholm.