Tekniskt fel med löneenkäten är nu åtgärdat. Ni som har svarat behöver inte göra det igen.

Frågor & svar
Nyheter

Djurskyddshandläggare hängs ut i sociala medier

Hos länsstyrelsen i Linköping möter vi länsveterinär Helen Loor som berättar att de numer alltid är två vid hembesök på grund av den ökade hotbilden.

Publicerad:

– Vi utsätts för påtryckningar om att lägga ner vår verksamhet varje dag. Vi ser ett hårdare klimat i samhället, där djurskyddshandläggare hängs ut i sociala medier. Otillbörlig påverkan ökar också, till exempel för att vi ska ändra ett beslut om omhändertagande av djur.helen_200.jpg

 

40 hundar i ett hus

Ett problem i det sammanhanget är att handlingarna i ett ärende kan lämnas ut till privatpersoner. Där framgår vem som är handläggare och vem som har fattat beslutet.

– Den ökade hotbilden har gjort att vi oftare än tidigare jobbar två tillsammans. Det gäller både. på anmälda och oanmälda kontroller. Om vi bedömer att det kan bli stökigt följer polisen med, säger Helen Loor.

Hon klargör att de ändå är relativt förskonade.

– Regelrätta hot är sällsynta, medan det händer att folk hotar att ta livet av sig om vi omhändertar deras djur. Det är ofta kopplat till psykisk ohälsa eller dålig ekonomi hos djurägaren.

I ett fall omhändertog de fyrtio hundar som hölls i ett hus. De inhystes i ett djurstall i väntan på domslut. Det blev en dyr affär för djurägaren som fick betala flera hundra tusen kronor för skötsel av djuren.

För jordbrukets djur är situationen ofta bättre, även om brister kan förekomma i spåren av till exempel torka och dåliga skördar.

– Här i länet har vi ett bra samarbete med LRF inom projektet ”Bondekompis”, som fångar upp lantbrukare som behöver stöd genom en samtalspartner.

 

Väktare kallas in

Hur arbetsmiljön säkras upp liknar de metoder som miljöinspektörerna tillämpar. Det handlar om att ha goda rutiner med bland annat larm och hur man parkerar bilarna för att snabbt kunna ta sig från platsen. De har också möjlighet att ringa väktare om de känner sig otrygga vid ankomst till kontoret efter arbetstid.

– Vi ska vara vaksamma, men inte rädda. Att inte följa kommentarerna i sociala medier är ett sätt att skydda sig. Vi har också tillgång till företagshälsovård för samtalsstöd vid behov. Flera av oss har skyddad identitet.

Helen Loors drivkraft är att djuren ska må bra.
– Ibland undrar jag om det är värt att utsätta sig för hat och hot för att djur inte ska behöva lida. Men jag ger inte upp, vi måste få ordning på detta, säger hon övertygande.

En utredning föreslår starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det är bra, men frågan är om förslagen är tillräckliga, skriver Naturvetarna i sitt remissvar.

”Frågan är om arbetsgivarnas arbete med att förebygga våld, hot och trakasserier på jobbet verkligen fungerar. Den frågan borde regeringen utreda. Vi tycker också att fackförbunden ska ges större möjligheter att agera om inte arbetsgivaren utreder och åtgärdar när anställda utsätts för brott på jobbet”, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna.

Läs mer:

Miljöinspektören Emeli blev jagad med järnrör

Hot inom akademin: "Diskriminering förekommer"

Skrik och förolämpningar vid Tyresta nationalpark

Palle Liljebäck

chefredaktör