Frågor & svar
Nyheter

Nytt fartyg för polarforskning föreslår utredare

För att inte tappa mark i den för klimatet så viktiga polarforskningen föreslår en utredning att Sverige satsar på ett nytt forskningsfartyg. Det välkomnar Naturvetarna som har jobbat för att frågan skulle utredas.

Publicerad:

I dag presenterade Tobias Krantz sin utredning av forskningens infrastruktur för forskningsministern Matilda Ernkrans. En viktig fråga för Naturvetarna är att säkra framtiden för polarforskningen när isbrytaren Oden tas ur bruk.

Sämre att hyra

Utredaren föreslår att Sverige bör satsa på ett nytt fartyg för att inte sänka ambitionerna i polarforskningen. Hans uppdrag var att analysera tre olika alternativ, där två av dem byggde på att hyra isbrytare eller hyra plats på isbrytare.

– Att hyra isbrytare skulle innebära negativa konsekvenser för svensk polarforskning. Därför behövs ett nytt polarforskningsfartyg. Min bedömning är att det skulle finansieras via statsbudgeten.

Ut på remiss

Forskningsministern Matilda Ernkrans kan förstås inte ge några besked om hur det blir med den saken, men är tacksam för att det nu finns ett gediget underlag för att gå vidare med frågan.

Under hösten går utredningen ut på remiss och ska sedan analyseras av regeringen. Hon räknar med att kunna lägga fram ett förslag i riksdagen tidigast i början av 2022 och hoppas på en bred uppgörelse.

Framtiden står på spel

– Klimatkrisen är påtaglig, vilket den aktuella IPCC-rapporten visar. Det extremväder vi har upplevt i sommar med torka, bränder och översvämningar understryker det. För att få kunskap om klimatförändringarna är forskningen i Arktis och Antarktis viktig, säger Matilda Ernkrans.

Många av Naturvetarnas medlemmar är engagerade i polarforskningen. En av dem är forskaren Anna Wåhlin, som menar att det är av största vikt att Sverige finansierar ett polarforskningsfartyg.

– Vår framtid på jorden står på spel. Med kunskap om hur isarna beter sig i ett varmare klimat kan vi lättare förutse framtida händelser och sätta in åtgärder i tid, säger hon.

Säkra polarforskningen

Naturvetarnas förbundsdirektör Per Klingbjer har under resans gång haft dialog med utredaren Tobias Krantz om behovet av ett nytt polarforskningsfartyg.

– Det behövs för att Sverige ska behålla sin tätposition inom polarforskningen. Därför är det glädjande att Tobias Krantz föreslår nykonstruktion av en isbrytare för att Sverige inte ska sänka sin ambition när det gäller den viktiga polarforskningen, säger Per Klingbjer.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera