Viktigt! Uppdatera dina uppgifter på Mina sidor, som exempelvis aktuell arbetsgivare inför lönerevisionen.

Frågor & svar
Nyheter

Kvinnan som revolutionerade sjukvården

När man pratar om kvinnor inom naturvetenskapen kan man inte undvika att nämna Florence Nightingale. Många av er kanske tänker att hon som sjuksyster inte passar in i vår serie där vi lyfter naturvetare i historien. Men det gör hon i allra högsta grad då hennes utbildning grundades i matematik. Och sjukvård och naturvetenskap är ju som ett gift par.

Publicerad:

Florence föddes i överklassen men jobbade ofta som volontär för fattiga. Dock kändes det för henne aldrig nog, utan mer som en yta. Florence hade större planer än så.

Döden knackade på

Mot alla odds, hårda ord om prostitution och bortgifte från sina föräldrar bestämde hon sig för att bli sjuksyster. Ett yrke som på den tiden var högst opassande för en ung kvinna av fin familj då sjukhusen var fruktansvärda bakteriehärdar. De som tog sig dit gjorde det i absolut värsta fall och ofta var det mer en hållplats tills döden knackade på.

Men det hindrade inte Florence. Hon tog sig till Londons slumkvarter och reste runt på olika sjukhus för att praktiskt lära sig yrket. Därefter tog hon sig till Paris 1850, utbildade sig i tre månader, sen var det klart. Florence hade en plan, en plan som kom till att revolutionera sjukvården för all framtid.

Krimkriget hösten 1854

Över fältsjukhusets ruttna trägolv går hon med sin lampa i bestämda steg. En hel last med skadade män är på väg, på bara en halvtimme måste hon göra upp en handlingsplan. Över 500 rena bäddar måste ordnas, prioriteringslista måste göras och verktyg rengöras. Det har bara gått en vecka sedan Florence anlände till Krim, men hon har redan visat prov på en enastående kompetens, ett starkt psyke och en envishet som med ett projektsinne ska komma till att rädda hundratals soldater.

Dock var hon inte särskilt välkommen av militären och läkarna då hennes metoder skiljde sig starkt från deras. De hade mentaliteten ”Om det är vidrigt i sjukstugan kommer männen snabbare vilja ge sig ut i krig.” De söp ned soldaterna innan amputeringar utfördes, maten var rutten och de sanitära missförhållandena går knappt att beskriva. Överfyllda salar, soldater som låg överallt och flera i sitt eget blod. Det kryllade av löss och soldater dog som flugor.

Styrde med järnhand

Men där stod hon stadigt. Kvinnan som med hjärnhand styrde och organiserade. Under de två år Florence ansvarade för vården på Krim förbättrades de sanitära förhållandena kraftigt och dödligheten bland de sårade minskade från 50-60 procent till 2 procent.

Introduktionen av kvinnliga sköterskor i militären blev en succé. För att sprida vidare sin kunskap grundade Florence 1860 en skola i London med hjälp av pengar från vänner och krigsveteraner. Det blev början på den läkarvård vi känner till idag.

Florence var en kvinna som ingen kunde sätta sig emot och som chockade en hel nation. Hon sa nej till giftermål för att följa sina drömmar och tack vare det beslutet har vi mycket att tacka henne för än idag.

Tips till vidare fördjupning:

P3 historia, avsnitt: Florence Nightingale – sjukvårdsrevolutionär och supersyster.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera