Frågor & svar
Nyheter

LAS: IF Metall och Kommunal ger tummen upp

De två största LO-förbunden IF Metall och Kommunal ansluter sig till den överenskommelse som PTK och Svenskt Näringsliv har om spelreglerna på arbetsmarknaden. Regeringen välkomnar förslaget som kommer att genomföras och bli lag på svensk arbetsmarknad.

Publicerad:

Regeringen tog emot förslaget från parterna med stor glädje. Statsminister Stefan Löfven talar om ett historiskt besked och jämför med Saltsjöbadsavtalet från 1938. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark fyllde på med att "det är en seger för den svenska modellen".

- Det är en framgång att enskilda LO-förbund ansluter sig till huvudavtalet och att regeringen kommer att genomföra det. Det visar att avtalet är bra för såväl akademiker och tjänstemän som för LO-medlemmar.  säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Stärker konkurrenskraften

Nyheten släpptes på en gemensam presskonferens med de fyra parterna i dag. De menar att förslaget ökar tryggheten och stärker de anställdas kompetens. Svenskt Näringsliv understryker att förslaget förbättrar Sveriges konkurrenskraft.

Fler LO-förbund

Dörren är inte på något sätt stängd för att fler LO-förbund ska ansluta sig. De är välkomna att hänga på direkt.

En viktig ingrediens i förslaget är den förbättrade möjligheten till kompetensutveckling. Även visstidsanställda och de mellan två jobb ska kunna utbilda sig upp till ett år med 80 procent av lönen. Enskilda företag står inte för notan, utan finansieringen sker kollektivt genom omställning. Läs mer. 

Hyllas av IF Metall

IF Metall och Kommunal lovordar överenskommelsen, bland annat i den del som handlar om kompetensutveckling, som i dag ofta är försummad för deras medlemmar.

Liknar PTK-överenskommelsen 

Överenskommelsen har förändrats marginellt i jämförelse med den som bara PTK och Svenskt Näringsliv tidigare stod bakom. Tryggheten för visstidsanställda stärks ytterligare, då en sådan anställning övergår till en tillsvidareanställning efter 12 månader. Tidigare gällde 24 månader.

Ännu en förändring gäller den så kallade hyvlingsregeln vid neddragning, där några måste gå ner i arbetstid. Parterna vill införa en omställningstid på tre månader innan en hyvling kan ske. En turordningslista ska också upprättas vid minskad sysselsättningsgrad.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera