Frågor & svar
Nyheter

Jonatan avsaltar havsvatten med spillvärme

Visste du att industrin slukar 20 procent av allt färskvatten? Det har andrapristagaren i ThinkTank 2030, Jonatan Persson, en lösning på. Med hans innovation för avsaltning av havsvatten kan flera av FN:s hållbarhetsmål bockas av.

Publicerad:

- Det är en härlig känsla att vara en av pristagarna. Jag har alltid älskat problemlösning och gjorde experiment i farfars snickarverkstad när jag var liten, säger tjugoåringen Jonatan Persson.

Han har kommit en bra bit på väg med sin innovation och arbetar i dag i sitt företag Helios Innovations. Nu jobbar han för att dra in kapital till bolaget, både genom lån och emissioner. Diskussion pågår med två finansiärer för att kunna växla upp pilotanläggningen och serietillverka den.

Ekologiskt hållbar

Det problem som hans innovation löser kan komma att få stor betydelse för vattenförsörjningen. Så mycket som 20 procent av allt färskvatten som förbrukas i världen står industrin för.

- Den här metoden är ekologiskt hållbar eftersom bara upp till 10 procent av havsvattnet avsaltas genom förångning, medan resten återförs till havet.
Med dagens energikrävande teknik återförs vatten med extremt hög salthalt, som påverkar det ekologiska systemet på havsbotten.

Hur fick du idén?

- Jag såg ett program på tv om växthus i öknen, där havsvatten avsaltas genom att flöda genom ihåliga kartongblock i cellulosa. Den tekniken har potential att lösa större problem, tänkte jag.

80 procent billigare

Tillsammans med sin fysiklärare på gymnasiet i Halmstad räknade han på det och kunde visa att det skulle fungera i praktiken. Genom att använda spillvärme från industrin kan vattnet förångas, samtidigt som industrianläggningen kyls ner.

- I jämförelse med traditionell teknik med omvänd osmos är den här tekniken 80 procent billigare.

Vattenreningen kan användas i kustnära tung industri, som smältverk, pappersbruk och cementtillverkning, Spillvattnet ska vara närmare 95 grader för att det ska fungera.

- Vi undersöker om spillvatten med lägre temperatur fungerar. Då kan även spillvärme från andra industrier och serverhallar användas.

Det här är inte första gången som Jonatan får pris i innovationstävlingar. Tidigare har han prisats av bland annat Vinnova, EU:s klimataccelarator, Venture cup och Svenska juniorvattenpriset.

Hur långt kan innovationen gå?

- Vi ser ljust på framtiden. Målet är att också växa utanför Sverige. Potentialen är större söderut där behovet av kylning är ännu större.
Han påminner om att även Sverige har drabbats av vattenbrist med ransoneringar de senaste somrarna.

I dag jobbar Jonatan Persson heltid i företaget och läser fristående kurser på universitet, nu är det ledarskap som gäller. Vid sidan av det föreläser han i grundskola och på gymnasium för att inspirera unga att satsa på sina drömmar.

ThinkTank 2030 finansieras med stöd från Sida genom Union to Union.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera