Frågor & svar
Nyheter

Tillökning i Naturvetarnas studentråds styrelse: "Vill träffa fler arbetsgivare under studietiden"

Studentrådet engagerar sig i studentpolitik, med extra fokus på frågor som är viktiga för naturvetares utbildning och arbetsmarknad. Nu har styrelsen fått tre nya medlemmar!

Publicerad:

I november hölls Naturvetarnas studentråds kongress där tre nya medlemmar valdes in i styrelsen. 

Cecilia Carlegård fick en inbjudan i sin inkorg och bestämde sig för att gå dit.cecilia_studentråd_200x300.jpg

– Det var väldigt spontant och jag såg det som en rolig grej. Jag vet ännu inte riktigt vad det innebär men jag ser fram emot att arbeta med alla trevliga personer i styrelsen, säger hon.

En fråga som hon brinner extra för är att få till arbetsgivarträffar för studenter.

– Det kan vara svårt att veta var arbetsgivarna finns. Därför vill jag arbeta för att studenter lättare ska få tillgång till att resa och gå på studiebesök under tiden de studerar, säger hon.

Cecilia pluggar nutrition vid Linnéuniversitetet och vill efter sin examen jobba som produktutvecklare eller med kvalitetssäkring. På sin fritid gillar hon att sticka, pyssla, umgås med killen och vara ute i skogen.

 

Marina Kolpakova pluggar miljö- och hälsoskydd på Stockholms universitet och kom till Sverige för sexmarina-k-styrelsen.jpg år sedan. Hon bestämde sig för att gå med i styrelsen för att utöka sitt nätverk, men studentrådets kongress hamnade hon på av en slump efter att ha deltagit på vårt event Naturvetarbarometern.

– Jag vill lära känna mer folk och lära mig hur allt fungerar i Sverige, så jag ser det som en chans att träffa nya trevliga männsikor och samtidigt hjälpa studenter, säger hon.

Hennes hjärtefråga i studentrådet blir att hjälpa studenter att hitta företag och få in en fot på arbetsmarknaden, men även att ordna olika inspirationsföreläsningar.

– Det kan vara svårt och läskigt att komma in i arbetslivet, speciellt när man är ny i Sverige. Ingen ska behöva känna sig ensam, säger Marina.  

Efter examen vill hon jobba inom behandling av förorenade områden. 

– Med min bakgrund inom geokemi och den pågående utbildningen inom miljö- och hälsoskydd har jag en optimal kombination av kunskaper och erfarenheter för att hantera våra utmaningar i förorenade vatten- och markekosystem. Jag strävar att bidra med effektiva och hållbara lösningar som kan minska mänsklig påverkan på vår planet.

När Marina inte studerar tillbringar hon gärna tid tillsammans med sin familj, går på museer, bakar, eller tar en promenad vid Mälaren.

 

Christine Der Danielian gillar att ha många bollar i luften och har alltid varit aktiv inom olika organisationer. Just nu studerarchristine_der_danielian.jpg hon molekylärbiologi vid Uppsala universitet och sitter som rådgivare för förbundstyrelsens projekt inom Unga Forskare och ordförande på föreningen SIYSS, en stödförening till Unga Forskares internationella projekt.

– Jag arbetar just nu tillsammans med förbundsstyrelsen för att arbeta fram en handlingsplan för hur vi kan främja lika möjligheter för barn och ungdomar från låg socioekonomisk bakgrund samt funktionsvariationer i vår organisation, säger hon. 

Hon gick med i studentrådets styrelse för att hjälpa andra att utvecklas.

– Det ska bli spännande! Jag ser stor potential i studentrådet och vill hjälpa till att öka andras engagemang och motivation så de får en bra start ut i arbetslivet, säger hon.

Det som Christine ser mest fram emot är att skapa en länk mellan naturvetare och studenter och betonar hur viktiga naturvetare är för samhällets utveckling. 

– Det är otroligt viktigt att uppmuntra och inspirera unga människor med intresset för STEM, säger hon.

Själv vill Christine forska inom medicinska frågor efter sina studier, och kanske lära ut som professor. Största fritidsintresset är välgörenhetsarbete med fokus på att hjälpa andra människor, men även konst och naturmålningar.

– Det är verkligen kul att vara med i styrelsen och jag är spänd på att se vad vi kan bidra med! säger hon.

 

Nu består styrelsen av:

Ordförande: Dianna Zeleskov, studerar masterprogrammet i biokemi vid Uppsala universitet, och även juridik parallellt.

Vice ordförande: Viktor Åkerfeldt, studerar biokemi vid Uppsala universitet.

Ledamot: Mattias Larsson, studerar meteorologi vid Uppsala universitet.

Ledamot: Christine Der Danielian, studerar molekylärbiologi vid Uppsala universitet.

Ledamot: Marina Kolpakova, studerar miljö- och hälsoskydd vid Stockholms universitet.

Ledamot: Cecilia Carlegård, studerar nutrition vid Linnéuniversitetet.

Studeranderepresentant i Naturvetarnas förbundsstyrelse: Colin Andersson, kandidatexamen i geovetenskap och läser masterprogrammet i naturgeografi vid Uppsala universitet.

Läs mer om Naturvetarnas studentråds styrelse här.