Frågor & svar
Nyheter
Bild på Amaya C. Lagos.
Amaya C. Lagos är biomedicinsk analytiker på sjukhuset i Örebro

Coronalabbet sätter nya rekord

Covid-19-proverna strömmar in till sjukhuset i Örebro. Bra chefer och bästa teamkänslan gör att biomedicinska analytiker och andra på labb står pall. Men de nöjer sig inte med en klapp på axeln, utan vill ha rätt lön kopplat till kompetens och den insats de gör i vården.

Publicerad:

Rekord slås på löpande band på coronalabbet. Nu är man uppe i tiotusen analyser i veckan och ökningen ser ut att fortsätta. Det mesta gör de själva, och en del av analyserna utförs av externa partners.

– Det är inga rekord vi är glada för, säger biomedicinska analytikern Amaya C. Lagos.

Hon och hennes kollegor börjar bli slitna. I november har hon jobbat varje helg utom en, och det är svårt att gå hem innan klockan fem när nya prov kommer in. Men de håller modet uppe och stämningen är bra på molekylärlabbet där PCR-analyserna görs.

– Hade det inte varit för mina fina och duktiga kollegor och chefer hade vi inte klarat det här, säger hon övertygande.

Doktorshatten får vänta

Men det sätter sina spår. Efter jobbet orkar hon inte ens träna kampsport, som annars är en naturlig del i vardagen och som ger energi. Och hennes doktorandstudier är satt på vänt.

– När livet händer och kollegor vabbar eller är sjuka vill jag ställa upp. På halva min arbetstid är det meningen att jag ska vara doktorand. Vid två tillfällen har jag påbörjat en kurs på distans, men har tvingats avbryta.

Men hon ger inte upp.

– Att forska är en dröm, så jag kommer att återuppta studierna när det är möjligt, säger hon optimistisk, samtidigt som hon undrar om vi hamnar i ett normalläge igen.

Drygt femtusen prover i veckan analyserar de själva. Med bättre rutiner och flöden blir den processen allt mer effektiv.

– Det gör stor skillnad i kombination med att instrumenten blir mer avancerade. Just nu testkör vi och validerar en robot som kan analysera både coronavirus och influensavirus. Det kommer att underlätta vårt arbete när influensasäsongen drar igång.

Hur snabbt kan ni ge ett provsvar?

– De akuta proverna klarar vi på 60 minuter. I de fallen avdödas inte viruset, vilket gör att det bereds i ett speciellt dragskåp, och vi har på oss skyddsutrustning för att förhindra smittspridning.

Den metoden är betydligt dyrare än där viruset avdödas i värmeskåp innan analys. Då får man vänta längre på ett provsvar, upp till fem sex timmar.

Ett annat problem är att det hela tiden uppstår brist på material och reagens.

– Vi ställs inför nya utmaningar hela tiden, där det gäller att hitta lösningar när till exempel reagensen tar slut eller att det saknas spetsar till pipetterna.

Corona-effekt på lönen

Samtidigt stimuleras hon av variationen, att det händer saker hela tiden i ett uppskruvat tempo.
– Nu känner även jag att gränsen börjar nås, säger hon utan att låta det minsta uppgiven.

Nu håller hon tummarna för en corona-effekt i lönekuvertet. All övertid har gett lite extra pengar, men de är tillfälliga och äter upp fritiden.

– Nu vill vi ha mer än en klapp på axeln. Förhoppningsvis kan den uppmärksamhet vi har fått i media driva upp lönerna.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera