Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Hur har du påverkats av #metoo?

Det har gått två år sedan #metoo startade. Många naturvetare inom olika branscher kunde vittna om sexuella trakasserier på jobbet. Nu undrar vi hur #metoo har påverkat dig och om situationen har förbättrats.

Publicerad:
Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Anna 2019-11-22

Jag har anmält sexuella trakasserier. Och man tar verkligen tag i problemen från ledning och HR. Vet inte om jag hade orkat strida för mig på samma sätt innan Metoo

Anna 2019-11-16

Känner mig tryggare i att om jag utsätts för sexuella trakassier eller kommentarer på jobbet så kommer jag bli trodd av andra om jag berättar. Jag känner mindre oro över att utsättas och styrka i att veta att jag backas av ett starkt systerskap. Vi har en lång väg att gå, för även om vi bortser för grova övertramp och brott så missgynans fortfarande kvinnor i allt från talutrymme till proffessortjänster.

Wil 2019-11-16

Tycker #metoo är jättebra, vi behöver ett samhälle som respekterar offer. Har dock inte märkt så mycket av det på den egna arbetsplatsen ännu.

Albert 2019-11-15

Tänker att man själv inte varit den typ av man som har eller skulle bära sig svinaktigt åt på det viset som beskrivits (fast spannet i debatten på vad det skulle innebära var ju också stort?) men man har nog endå intagit en vaksammare attityd. Fast det har nog mer med den allmänna ”lättkränktheten” i samhällsklimatet. Sen blev man ju lite trött för en annan har ett flertal gånger jobbat på kvinnodominerade arbetsplatser och det finns en viss ”gummsjukhet” där med. Förövrigt har jag nog inte sett en pinup-kalender i Sverige sedan 1990-talet.

fd restaurangarbetare 2019-11-15

har reflekterat mkt över vilken jargong vi hade när jag jobbade inom restaurang för 20 år sedan och vad jag som kvinna utsattes för. Skulle idag sagt ifrån på ett annat sätt och granskar numera också min egen roll i hur vi behandlar varandra. Är så glad för att detta kan hjälpa unga idag, att stå upp för sig själva.

Anna Avilov 2019-11-15

Diskussionens omfattning fick säkert många att inse att det är en viktig fråga för många, något som berör vardagen. Sedan går det väl att både misstolka, missförstå och missbruka - precis som allt annat som är värt att diskutera.

Johan Niss 2019-11-14

Tycker metoo gjort det enklare att få syn på och säga ifrån när män går över gränsen. Tyvärr fortfarande långt kvar att gå och förvånansvärt att en del, både kvinnor och män, ibland säger att metoo gått för långt. Känns som det precis börjat...

Helena 2019-11-14

#Metoo fick mig att våga anmäla övergrepp jag blivit utsatt för
Kommentera