Frågor & svar
Nyheter

Dalya får fler att överleva cancer

Genom att hitta tumörer i tidiga skeden är ett cancerbesked inte längre en dödsdom. Biomedicinska analytikern Dalya Al-Zahrooni gör analyserna som ligger till grund för behandling och prognos.

Publicerad:

Visste du att nio av tio kvinnor som får bröstcancer i Sverige överlever? Tidig upptäckt genom bland annat mammografi, som erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 72 år, har bidragit till det. I det arbetet har biomedicinska analytiker en viktig roll.

– Bröstcancer är en elakartad tumör i bröstet. Men alla är inte lika aggressiva, en del växer snabbt och andra långsamt. Vilken typ av tumör det handlar om tar vi reda på i våra analyser här på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, säger Dalya Al-Zahrooni.


Mer än bröstcancer

Henne hittar vi på patologi och cancerdiagnostik vid Cancercentrum. På speciallaboratoriet för cell- och massanalys jobbar biomedicinska analytiker sida vid sida med läkare och labbingenjörer.

– Vi är specialiserade på bröstcancer, men detta är också nationellt centrum för trofoblastsjukdomar – tumörer som kan uppkomma efter en graviditet. Det innebär att vi tar emot prover från hela landet.

Dalya förklarar att sjukdomen, som uppträder i en promille av alla graviditeter, uppstår vid felaktig befruktning där cystiska blåsor i stället för ett embryo utvecklas i livmodern. I sällsynta fall kan det utvecklas till en tumör.

 

Proven preppas inför analysering

För att proven ska kunna analyseras måste de först prepareras, vilket förutsätter noggrannhet och kunskap. Och det finns rutiner för att säkra kvaliteten med Dalya som ansvarig. Mycket står på spel och ett felaktigt provsvar kan vara skillnaden mellan liv och död.

Hur funkar det?

– I ett första steg tas en biopsi – vävnadsprov – från organ där man misstänker att det finns en tumör. Efter fixering i formalin läggs den ner i en kloss och dehydreras med hjälp av alkohol. Därefter tillsätts ett medel (ofta xylen) som löser ut lipider och möjliggör tillsats av paraffin som stabiliserar vävnaden.

Innan allt är klart snittas provet och färgas med olika tekniker. Utvalda bitar av tumören skärs ut och läggs i klossar, färdiga för analys.

– När det gäller bröstpatologi identifierar man tumörens egenskaper med hjälp av fem olika biomarkörer, så kallad bröstpanel för att hitta vilka cancergenerna är. Här får vi också reda på hur aggressiva tumörerna är.

Dalya klargör att resultatet därifrån ligger till grund för behandling och prognos.

 

AI på ingång i diagnostiken

Att hon trivs med sitt jobb går inte att ta miste på.

– Det är ett stort ansvar och kräver stor noggrannhet i diagnostiken, där jag känner att läkarna litar på oss. Vid svåre bedömningar har vi en dialog med läkarna om de inscannade provresultaten.
Än så länge tar Dalya inte hjälp av AI i sitt arbete, men hon menar att det är en tidsfråga innan det sker.



Varför blev du biomedicinsk analytiker?

– Under sista året på gymnasiet var jag på en vårdcentral och fick inblick i hur biomedicinska analytiker jobbar. ”Det där vill jag göra”, tänkte jag. Och det har jag inte ångrat. Roligt att få bidra till att rädda människors liv, liksom att handleda studenter vid sidan av att jag är driftansvarig.

 

Naturvetare behövs inom hälso- och sjukvården

Naturvetenskaplig kompetens blir en allt viktigare kompetens inom hälso- och sjukvården. De jobbar inom hela sjukvårdskedjan, från prevention till att ställa diagnos och sätta in rätt behandling. Tyvärr osynliggörs naturvetenskapliga specialister i dagens vård. Det vill Naturvetarna ändra på. Läs fler artiklar:

 

Palle Liljebäck

chefredaktör