Sommartider hej hej, sommartider! Oavsett om du kopplar av på stranden, i sommarstugan eller hemma i soffan har vi sommarens bästa podcasttips från vår egen Naturvetarpodden.
Magnus Falk – Håll koll på hudfläckarna i sommar
Att ligga och bränna på stranden när solen står som högst på himlen är ingen bra idé. Det gäller att hitta en rimlig nivå på solandet för att dra nytta av de positiva hälsoeffekterna och undvika hudcancer. Om du upptäcker nya leverfläckar eller sådana som förändras är cancerforskarens råd att uppsöka sin vårdcentral och få fläckarna undersökta.
Lena Uller – Pollensäsongen blir allt längre
I spåren av klimatförändringarna blir pollensäsongen allt längre och sträcker sig från februari till november i de södra delarna av landet. Var fjärde svensk är allergisk mot pollen med ögon som kliar och näsa som rinner. Men det går att förebygga de värsta symptomen enligt Lena Uller, professor i immunologi vid Lunds universitet.
Anders Lindström – Rimligt råd är att vaccinera sig mot TBE varje år
Tajgafästing, en fruktad fästing som kommer norrifrån. Om den dyker upp är det enligt Anders Dahlström bekymmersamt. Den bär på en mer dödlig variant av TBE. Hur ska man då skydda sig mot TBE och borelia? Grundtipset håller bra än i dag: vaccinera dig mot TBE varje år. Ha skyddande kläder och undvik högt gräs. Och dra ut fästingen med en pincett eller annat specialverktyg.
Anne Heino – Så lyckas du med din drömträdgård
Hur får man trädgården att blomstra hela sommaren i en härlig mångfald, och hur ska man göra för att inte mördarsniglarna ska ta kål på allt? Det ger landskapsingenjören Anne Heino svar på i den här podden. I hennes trädgård återvinns allt från gamla löv och gräsmatteklipp till jorden från blomkrukor och kaffesump.
Mikael Krysell – Riskfritt att ta sig ett dopp i sommar
Bara 3 procent av alla Sveriges kontrollerade badsjöar underkändes förra året. Ofta räcker det med förhöjda bakteriehalter vid ett tillfälle för att badplatsen ska klassas som otjänlig. Avföring från människa, boskap eller kanadagäss kan göra att du ska undvika kallsupar. Mörkfärgade skogssjöar och grumliga älvar är i normalfallet inga problem att bada i. Däremot ska man vara försiktig när de blågröna algerna dyker upp heta sommardagar. Visste du att överskott på fosfor och brist på kväve gynnar cyanobakterier, som de egentligen heter? De fixerar själva sitt kväve och får ett försprång mot andra alger.