Frågor & svar
Nyheter

Naturvetare höjde lönen med 4,2 procent 2023

Nu kan vi avslöja hur lönerna för naturvetare utvecklades förra året. De största ökningarna syns inom teknik, life science och IT-sektorerna, medan de som arbetar som miljökonsult leder löneutvecklingen.

Publicerad:

Nu finns äntligen lönestatistiken för 2023 tillgänglig för våra medlemmar i Saco lönesök. Logga in och se hur du ligger till i lönenivå här.

– Det är glädjande att våra medlemmar har fått de högsta löneökningarna på tio år, vilket är ett kvitto på att naturvetares kompetens värderas högt. Men det är oroande för kompetensförsörjningen inom offentlig sektor att lönegapet mot privat sektor fortsätter att öka, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.

Löneökningarna skiljer sig åt mellan branscher. Tech toppar listan med en snittökning på 5,7%, följt av Matematisk sektor respektive Hälso- och sjukvård på 5,1%. Bank/Försäkring är fortsatt hett, där lönerna ökade med 5,0%.

Lönerna för dietister och doktorander steg mer än genomsnittet och landade på en löneökning på 4,6%.

Om vi ska titta på absoluta lönenivåerna finns det även där tre områden som sticker ut lite extra, IT, Life science och Bank & försäkring.

löner-arbetsområden.jpg


 

Titlarna med högst löneutveckling

Miljökonsult 7,4 procent
Senior scientist 7,2 procent
Analytiker 6,8 procent

 

Privat sektor drar ifrån

Sedan pandemin har lönerna inom privat sektor ökat mest, och glappet från offentlig sektor fortsätter att öka.

löner-sektorer.jpg