Frågor & svar
Nyheter
Fyra illustrerade människor som uppskattar förmåner som  kommer med kollektivavtal.

Ordning och reda med kollektivavtal: ”Vi drar varandra framåt”

Vid sidan av extra semester, tjänstepension, föräldralön med mer ger kollektivavtalet inflytande för de anställda genom facket. Även arbetsgivarna hyllar kollektivavtalet som skapar ordning och reda på jobbet. Det firar vi på kollektivavtalets egen dag.

Publicerad:

Den svenska modellen, där parterna kommer överens om spelreglerna på arbetsmarknaden är något av en framgångssaga.

– Dialog i tidiga skeden löser och förhindrar konflikter. Kollektivavtal är också enHelena.jpeg trygghet för de anställda med bland annat avtalade pensioner, försäkringar och årliga lönerevisioner, säger Helena Sylvan, projektledare RD och vice ordförande för akademikerföreningen på life science-bolaget Cepheid AB.

För henne är det viktigt att kollektivavtalen anpassas efter nya behov som dyker upp på arbetsmarknaden.

– Att diskussionen kommer upp i ljuset gör att fler ser fördelar med den svenska modellen, säger Helena Sylvan.

 

Drar varandra framåt

Även arbetsgivarna ser fördelar med kollektivavtalet. Annika Bergman, vd för Hushållningssällskapet i Halland och ordförande för Gröna arbetsgivarna, menar att den svenska modellen har tjänat oss väl och gett fred på arbetsmarknaden.

– Jag gillar att vi drar varandra framåt, och att det finns en part på jobbet som jag som vd kan diskutera med, särskilt i ett läge där det är svårt att få tag på kompetens, som vi är så beroende av, säger hon.

Annika Bergman tar inte kollektivavtalen för givna.

– Båda parter har en pedagogisk nöt att knäcka när det gäller anslutningsgrad. Det är den som ger oss den trovärdighet som håller politiken borta. Egentligen är jag mer orolig över politikens övertramp inom lönebildningen, som parterna sköter bäst själva.

 

Klarna gick med

Att Klarna till slut tecknade kollektivavtal menar Henrik Stävberg, förhandlingschef på IKEM, är positivt.

– Historiskt har vi sett att stora företag tecknar kollektivavtal när de inser att det gynnar dem. Men vi behöver hela tiden utveckla avtalen så att de blir fortsatt attraktiva för företag och anställda.

Han menar att kollektivavtal skapar tydlighet och tryggar goda villkor för både företag och anställda. 

Palle Liljebäck

chefredaktör