Frågor & svar
Nyheter

”Att vara ombud är ett hedrande och viktigt uppdrag”

För kommunbiologen Johanna Martinell var det en ära att bli vald som ombud till Naturvetarnas kongress och få vara med och utveckla förbundet.

Publicerad:

– Det inledande föredraget med Svante Axelsson, från Fossilfritt Sverige, varProfilbild Johanna Martinell.jpg väldigt intressant. Lika givande var det att möta andra naturvetare.

Hon gillade också det proffsiga genomförandet.

– Bra att utskottsarbetet skedde digitalt i förväg. Det var ett bra sätt att förbereda sig själv och de frågor som skulle behandlas på kongressen.

 

Löner en hjärtefråga

En av hennes hjärtefrågor är att arbetsgivare och samhälle ska värdesätta naturvetares kompetens och det de kan bidra med för en hållbar samhällsutveckling.

– Glädjande nog har vi som jobbar med miljöfrågor i Örnsköldsviks kommun premierats de senaste åren.

Att vässa Naturvetarnas fackliga service till medlemmarna var ett resultat från förra kongressen.

– Det känns jättebra. Naturvetarna är ju till för oss medlemmar och jag har efterfrågat en bättre medlemsförankring och förutsättningar för nätverkande inom förbundet.

 

Efterlyser nätverk

Johanna Martinell representerade medlemmarna i den norra valkretsen på kongressen. Som arbetsplatsombud för Naturvetarna och ordförande i Saco-rådet i kommunen är hon van att ha kontaktvägar för de medlemmar hon företräder. 

– Men det är svårare när man representerar en hel valkrets. Jag hade önskat ett nätverk med fackliga kollegor på andra arbetsplatser för att kunna fånga upp aktuella frågor på ett bra sätt.

Inom Naturvetarna har frågan lyfts om det vore mer naturligt att valkretsarna bygger på bransch och profession i stället för geografisk hemvist.

– Men den frågan kan jag inte vara med och påverka på kommande kongress eftersom jag nu har en roll som revisorssuppleant.

Palle Liljebäck

chefredaktör