Frågor & svar
Nyheter
Två glada pensionärer med ungdomliga kläder.

5 tips: Så maxar du din pension

Lönen lägger grunden för en bra pension. Men det finns några saker att tänka på för att du ska få lite guldkant som pensionär. Här är fem tips som hjälper dig att skapa en solid grund för en stabil och gynnsam pension.

Publicerad:

1. Välj en arbetsgivare med kollektivavtal

När du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Hur mycket som sätts av, när du kan ta ut pensionen och under hur lång tid bestäms i avtal mellan fackförbund och arbetsgivare. Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal kan den teckna en individuell tjänstepension, men detta måste du i så fall själv ha koll på.


2. Lönen är basen

Det är din lön som avgör hur mycket pengar som sätts in till tjänstepensionen och här finns viktiga gränsvärden. Dessa beror på vilket tjänstepensionssystem du omfattas av men det grundläggande är att lön över en viss nivå ger större avsättningar till den framtida pensionen.


3. Höj lönen

Varje år när du har lönesamtal är det alltså inte bara det kommande årets inkomster som bestäms utan även din framtida pension. Se till att du är väl förberedd inför lönesamtalet så att du kan argumentera för den lönenivå som du tycker att du ska ha. Att vara lite envis och upprepa argument och önskemål kan vara en bra strategi.

 

4. Börja spara tidigt

En bra idé är att bygga upp ett eget pensionssparande. Genom att börja spara tidigt har du fördelen av att även små månatliga belopp växer över tid och kan ge en betydande pension. Det är också viktigt att regelbundet se över sparandet. Försök öka det om du får ökad inkomst eller överväg att löneväxla, det vill säga att du byter en del av lönen mot extra pensionsinsättning.

 

5. Ta hjälp av rådgivare

Att ha kontroll på hur pensionspengarna växer är inte det enklaste. I sparandet kan det finnas olika typer av tillgångar som aktier, obligationer och fastigheter med olika typer av risker och möjligheter. Använd professionell rådgivning för att skapa en portfölj som stämmer överens med dina mål – inom vissa avtalsområden finns möjlighet till gratis rådgivning.

 

Kostnadsfri pensionsrådgivning

Du som medlem i Naturvetarna får kostnadsfri kunskap och rådgivning om alla pensionens delar via Akademikerförsäkrings, vår försäkringsförmedlare, samarbete med Skandia. 

Läs mer om pensionsrådgivningen på Akademikerförsäkrings webbplats

Erik Aronsson

samhällspolitisk redaktör