Frågor & svar
Nyheter
Vindsnurror i solnedgång.

Det här gör arbetsgivare attraktiva enligt naturvetare

Vad gör en arbetsgivare attraktiv och var vill naturvetare jobba? Kompetensutveckling, trygga anställningar och hållbarhet är viktiga delar menar naturvetare när de väljer arbetsgivare.

Publicerad:

Naturvetarbarometern är, en undersökning där vi frågar våra medlemmar vad som gör en arbetsgivare attraktiv, men också vilka som är de företag och organisationer de helst vill arbeta hos. Nästan 6 000 medlemmar och studenter har svarat på undersökningen.

Om man tittar på arbetsvillkor så är fast anställning det viktigaste en arbetsgivare kan erbjuda enligt naturvetare generellt. Så gott som samtliga naturvetare, närmare bestämt 97 procent, menar att fast anställning är viktigt. Flexibla arbetstider kom på andra plats, följt av konkurrenskraftiga löner.

När det gäller jobbets karaktär, karriär och utvecklingsmöjligheter är möjlighet till kompetensutveckling, varierade arbetsuppgifter och eget ansvar det som värderas högst bland naturvetare.

 

Viktigt med aktivt hållbarhetsarbete

Att arbetsgivare bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete är viktigt för naturvetare, framförallt för naturvetare inom miljö, hälsoskydd och naturvård där hela 90 procent tycker det är viktigt att arbetsgivaren arbetar med hållbarhetsfrågor. Även studenter och unga naturvetare listar hållbarhetsfrågor som viktiga.

 

Unga talanger vill ha trygghet

För unga naturvetare är villkor så som en fast anställning, konkurrenskraftig lön och flexibla arbetstider i topp över vad som gör en arbetsgivare attraktiv. De tycker också att löneutfyllnad vid föräldraledighet är betydligt viktigare än naturvetare överlag. Framförallt kvinnor inom denna grupp värdesätter kollektivavtal i större utsträckning än män.

 

Naturvetare vill göra karriär

Det är en betydligt större andel studenter som planerar att ta något slags karriärsteg, exempelvis att bli expert, byta arbetsgivare, bli chef och forska med mera, jämfört med yrkesverksamma. 8 av 10 studenter uppger att de planerar att bli specialist/expert och byta arbetsgivare. 5 av 10 svarar att de har ambitioner att bli chef och forska.

 

Olika faktorer värderas olika beroende på bransch

Vad som värderas högt hos en arbetsgivare varierar beroende på inom vilken bransch naturvetare arbetar.

För naturvetare inom miljö, hälsoskydd och naturvård är det flest som tycker det är viktigt att arbetsgivaren arbetar mycket med hållbarhetsfrågor, och inom Life science är möjligheten till internationella kontakter attraktivt.

Inom branschen bioproduktion är arbetsgivarens förtroendeingivande varor/tjänster något som värderas högt, och för naturvetare inom Tech är det mer viktigt än för andra branscher att arbetsgivaren har en innovativ företagskultur och har ett starkt varumärke.

 

Topplista på vad som gör en arbetsgivare attraktiv:

  1. Fast anställning
  2. Bra sammanhållning
  3. Kompetensutveckling
  4. Arbetsgivarens kultur tillåter egna initiativ
  5. Flexibla arbetstider

 

Läs den fullständiga rapporten här

Johanna Rösth

projektledare webb