Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
Sallad, paprika och potatis.

Gör du mindre hållbara val nu?

När inflationen skenar och gör allt dyrare varnar experter för att vi tappar fart i hållbarhetsarbetet. Hur tänker du när du gör dina inköp? Handlar du lika hållbart som tidigare?

Publicerad: Uppdaterad:

Svara genom att skriva en kommentar nedan.

Kommentarer

Carolina 2022-10-27

Jag fortsätter köpa samma kravmärkta och svenskproducerade varor. Det är extra viktigt att med sin köpkraft visa vilken värld man vill ha i skakiga tider! Annars är risken stor att det blir en dipp och tillbakagång för hållbara alternativ varje gång det svajar. Jag har fortfarande råd att lägga tusenlappar på sparkontot - då har jag även råd att välja rätt!

Norrköpingsdietist 2022-10-27

För mig är det lika viktigt om inte ännu viktigare nu i svåra tider att fortsätta köpa ekologiskt och närodlat för att stötta och bibehålla de inhemska producenterna som bidrar till hållbar konsumtion. Jag vill inte handla besprutad mat som bidrar till mindre insekter och pollinerare. Jag vill inte heller ha bekämpningsmedelsrester i maten eller kvar i jorden, det är inte hållbart för mig. Vi drar istället ner på andra konton som tex köpstopp på kläder och nöjeskontot. Vi har sänkt inomhustemperaturen rejält och går med yllekläder på oss inne. Vi släcker alla lampor som tidigare lyste i onödan, nu lyser endast enstaka lampa och vi tvättar kläder och diskmaskin på natten när elen är billigare. Vi hittar på utflykter till naturen som är kostnadsfria. Vi har definitivt ändrat vår konsumtion till mer hållbart tack vare stigande priser som gjort oss motiverade att ändra på vår konsumtion.

Josefine 2022-10-27

Skillnaderna i pris mellan ekologiskt/icke-eko, närproducerat/långväga fraktat ser jag inte påverkas så mycket, även om allt går upp. Väljer som vanligt näringstätt, så giftfritt som möjligt, i säsong och hellre grannens äpplen än de från Nya Zeeland. Dock kan vissa produkter vara bättre att välja fraktade, än odlade i svenska vinteruppvärmda växthus.

Elin 2022-10-10

Fortsätter prioritera ekologiskt och närproducerat i samma grad som innan. Vill prioritera hållbar mat framför annan konsumtion för att jag vet vad det kostar i tid och slitage på naturen att producera det vi äter. Har en ok ekonomisk situation så jag kan välja.

Elin 2022-10-27

Fortsätter prioritera ekologiskt och närproducerat i samma grad som innan. Vill prioritera hållbar mat framför annan konsumtion för att jag vet vad det kostar i tid och slitage på naturen att producera det vi äter. Har en ok ekonomisk situation så jag kan välja.

martina kvist reimer 2022-10-07

Jag handlar lika hållbart som tidigare. För mig finns ingen anledning att pioritera ner hållbara val vid inköp.

Helena 2022-10-07

Vi i min familj måste tyvärr dra i nödbromsen rejält nu och köpa mat som vi inte vill köpa. Vi måste välja efter pris, inte vilket land eller på vilket sätt maten producerats. Detta betyder att vi kommer få köpa utländskt kött och icke-ekologiska alternativ osv. Det känns otroligt tråkigt och det kändes viktigt att belysa genom att svara på denna frågan

Britt-marie 2022-10-07

Nej, Beror på hur stor prisskillnaden är jmf med ej ekologiskt

Gabriella 2022-10-07

Jag tänker ännu mer på hållbarhet i mina inköp. Köper man mindre kan man köpa bättre, och välja hållbara alternativ. Jag känner också att vi som har råd att köpa ekologiskt verkligen måste göra det nu när många inte har råd, för att stötta den produktionen.

Eva 2022-10-07

Ja, den billigaste maten är den som är god och inte slängs.

Anna G 2022-10-07

Ja, jag handlar lika hållbart, men snarare blir konsumtionen av onödigt mindre, sparar in på att minska konsumtionen generellt. Ser över utgifterna, energieffektiviserar ännu lite mer.

JR 2022-10-07

Jag tummar på inköp av ekologiskt när det kommer till vissa livsmedel. Kommer alltid fortsätta köpa ekologiska bananer, potatis, kaffe, vindruvor och citrusfrukter.

Lena 2022-10-07

På ett sätt blir det nog mer hållbart nu. Jag köper mestadels varor som är i säsong. Det jag framöver kommer att tycka blir för dyrt handlar jag mindre av eller så ersätter jag med en annan typ av vara, istället för att välja ett billigare och mindre hållbart alternativ. T ex ersätta en del av köttfärsen med rivna rotfrukter i köttfärssåsen.

Linda 2022-10-07

Ja jag handlar mer efter plånbok då maten blivit så dyr. Tidigare handlade jag mer ekologiskt o närproducerat

Eli 2022-10-07

När allt blir dyrare så kan ju också secondhand-marknaden växa. Eller att konsumtionen minskar över lag, vilket också rimmar bra med hållbarhet. Genom att minska på onödig konsumtion blir det pengar över till hållbara val för det jag faktiskt köper. Så inflationen kanske bidrar till mer hållbar konsumtion för min del.

Julia 2022-10-07

Jag köper färre icke nödvändiga varor. När det gäller mat handlar jag inte lika mycket ekologiskt som annars. Men generellt tycker jag det redan innan var orimligt att det ska vila så stort ansvar på konsumenterna - lagstiftning borde främja köp av ekologiskt, närodlat och hållbart.

Marie J 2022-10-07

Nej, absolut inte. Nu behövs det extra mycket fokus på hållbarhet!!

Anneli 2022-10-07

Jag handlar lika hållbart som tidigare.

Albert 2022-10-07

En annan har aldrig haft råd att handla hållbart men och andra sidan så handlar man inte så mycket, vilket i sig kan vara hållbart.

PH 2022-10-07

Nej det lilla vi köper, handlar vi med hållbarhetstänk

Åsa Gustafsson 2022-10-07

Jag handlar allt som går ekologiskt, svenskt och närodlat. Även om det kostar mer. Försöker leva så hållbart som jag kan i allt jag köpet.

Kerstin 2022-10-07

Hur jag tänker? Jag tänker att om inte grön skatteväxling har satts in tidigare så måste den in nu, för att hålla kvar oss på rätt spår när det gäller att välja de hållbara alternativen!

Flititga Lisa 2022-10-07

Än så länge är jag i den ekonomiska sits att jag kan fortsätta prioritera långsiktig hållbarhet. Om möjligt försöker jag ytterligare spänna bågen, inför perspektivet av en mörknande framtid.

Johanna 2022-10-07

Det gör jag. Det är de ur hälso- eller miljösynpunkt dåliga valen jag dragit ner på för att hålla ned kostnaderna. Jag tycker inte att det är försvarbart att gynna matproduktion som är dålig för alla parter bara för att priserna ökat.

Susanne 2022-10-07

Nej, jag försöker hålla fast vid principer kring hållbarhet ändå. Speciellt när det gäller små företag och sånt från närområdet. Jag tänker att är det någon gång man verkligen behöver stötta de man tycker jobbar utifrån bra principer så är det nu.

Skånedietist 2022-10-07

Både ja och nej. Barnkläder försökte jag redan tidigare att i stor utsträckning köpa begagnat, den ambitionen har jag nu höjt ytterligare. Likaså med att ta lådcykeln i stället för bilen när det är dags att storhandla. Men ekologiska och kravmärkta livsmedel märker jag att vi redan börjat kompromissa lite med för vissa varor. Köper nu eko varannan gång istället för varje som tidigare. Tyvärr enbart pga. ökade priser och tuffare ekonomi hemma.

Emmelie 2022-10-07

Oavsett situationen nu och tidigare försöker jag handla lokalt och närproducerat. Men ser just nu mindre på märkningar som ekologist, krav, organic etc. Om det är hållbart eller ej, vet jag inte men tycker det är bättre att handla lokalt oavsett annan märkning.
Kommentera