Frågor & svar
Nyheter
Foto: Omid Amin Eskandary

Nikita tipsar – Bli friskare och lyckligare med skogsterapi

Vi vet alla hur bra det kan kännas att vara ute i naturen. Det har människan vetat i tusentals år. Men stämmer det verkligen att skogen kan lindra stress och oro, stärka vårt immunförsvar och göra oss piggare?

Publicerad:

Som liten kunde jag spendera timmar i skogen, jag byggde stora slott i fantasin och jag var inte rädd även om jag var ensam. Idag är skogen lika viktig för mig och är den bästa medicinen under stressiga perioder. Men det är inte bara mig skogen påverkar positivt, idag har fler fått upp ögonen för skogens påverkan på vår hälsa.

2004 började man på allvar med vetenskapliga undersökningar av sambandet mellan skogen och människans hälsa. Den forskningen visade att skogsbad kan främja immunförsvaret, öka energinivån, reducera stress, lindra oro, depression och ilska.

Begreppet att vi människor har ett biologiskt behov av naturen kallas biofili och betyder: Kärlek till livet och allt levande. Konceptet blev populärt 1984 genom den amerikanska biologen E.O Wilson. Han menade att eftersom vi utvecklades av naturen så har vi ett biologiskt behov av att känna samhörighet med den. Vi har ju trots allt använt naturens resurser för att överleva och det är också där människan har bott större delen av livet på jorden.

Har E.O Wilson rätt när han säger att vi är genetiskt förutbestämda att älska naturen? Är samhörigheten med skogen är fundamental för vår hälsa? Prova genom att testa några av tipsen nedan.

 

1. Ta en skogspromenad

Forskning visar att vi spenderar omkring 90 procent av vår tid inomhus. Och vad gör vi då inomhus? Jo, tittar på våra skärmar. Studier visar att i vi spenderar i genomsnitt 8 timmar och 41 minuter med olika apparater. Det är mer än vad genomsnittsmänniskan sover på ett dygn. 1984 myntades begreppet teknikstress och det är något som kan uppstå ur alla sorters vardagliga aktiviteter. Att alltid vara redo att svara i telefonen, posta i sociala medier, kika på mejlen och annat. Kort och gott - en stress att alltid känna att man måste vara uppkopplad.

Detta kan i sin tur ge symtom som oro, huvudvärk, nackproblem, sömnsvårigheter med mera. Men att ta korta stunder ute i naturen kan lindra dessa symptom. Att ta en skogspromenad kan helt enkelt hjälpa dig att koppla bort teknologin och ge dig andrum.

När du tar din skogspromenad, sätt mobilen på stör ej. Och försök att inte lägga ut bilder eller filmer i sociala medier även om du ser något som du vill dela. Försök att vara i nuet och att uppleva naturen med alla fem sinnen. Då kommer du att märka hur du går ned i varv och fylls på med energi.

2. SHINRIN-YOKU aka ta ett skogsbad

På 1980-talet börjande man i Japan utöva shinrin-yoku. Anledningen till det var att få ut japans befolkning i naturen och på så sätt också skydda skogarna. Tanken var att om folk uppmuntrades att besöka naturen för att vårda sin hälsa så skulle de också vilja skydda och ta hand om den. Win win kan man säga.

Tills nyligen fanns det inte några vetenskapliga bevis på att skogsbad kunde främja vår hälsa. Men studier har nu bevisat att ett skogsbad gör följande:

  • Sänker nivåerna av stresshormonerna kortisol och adrenalin
  • Undertrycker det sympatiska nervsystemet (fläkta eller fly)
  • Främjar det parasympatiska nervsystemet (vila och återhämtning)
  • Sänker blodtrycket och ökar hjärtfrekvensvariabiliteten, HRV.

3. Krama ett träd

Förutom att skogen har en högre koncentration av syre är luften även full av fytoncider. Fytoncider är naturliga oljor som finns i en växt och är en del av trädens försvarssystem. Träden utsöndrar fytoncider för att skydda sig från bakterier, insekter och svamp. Det är också en del av kommunikationen mellan träden, dvs sättet hur de pratar med varandra.

När träd blir kramat tror de att de blir attackerade och utsöndrar då fytoncider. Dessa ämnen stärker vårt immunförsvar och sen vet vi ju sen innan också att beröringen i sig har en positiv effekt på vår hjärna och vårt välmående.

Vid en kram utsöndras oxytocin, endorfiner, dopamin och serotonin. Stresshormonet kotisol sjunker liksom blodtryck och blodsocker. Så att krama ett träd kanske inte är så dumt ändå. Prova så får du se!

4. Sammanfattning

Skogen förbättrar din sömn, gör dig på bättre humör, sänker din puls och ditt blodtryck, och kanske viktigast av allt att det kan främja ditt immunförsvar.
Det är som ni alla vet välkänt att immunförsvaret spelar en viktig roll när det gäller att bygga upp vårt försvar mot bakterier, virus och tumörer. Det är också välkänt att stress hämmar immunförsvaret, vilket kan göra att du lättare blir sjuk.

Vill du veta mer om skogens påverkan på vår hälsa så finns en massa att läsa på om just detta. SVT har skrivit flera artiklar i ämnet och dokumentärer finns att hitta på bland annat på SVTplay. Min personliga favorit i ämnet är Dr Qing Li. Hans bok om Shirin-yoku har gett mig många nya insikter och förklaringar på sånt jag tidigare bara har upplevt men inte har förstått.

Ha ett trevlig spa-dag i skogen!

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera