Frågor & svar
Nyheter
Man sitter och pratar i telefon. Till höger syns animerade mynt i hexagonformad ram

Kickstarta din karriär med rätt ingångslön!

Ska du snart ut i arbetslivet? Grattis nu börjar din karriär! Följ dessa tips och öka dina chanser att säkra en rättvis ingångslön som återspeglar ditt värde. Och kom ihåg att självförtroende och förberedelse är nyckeln till framgång i löneförhandlingar.

Publicerad:

Att snacka lön kan vara nervöst och obekvämt, men se till att vara förbered så du har de bästa förutsättningarna när det är dags. I förberedelserna är det viktigt att känna till vad som är en rimlig lön för positionen du söker. Ett tips är att använda Naturvetarnas lönestatistikverktyg, Saco Lönesök för att ta reda på vilken nivå som är rimlig.

– Förbered dig genom att ha koll på marknadslönerna och visa hur du kan hjälpa företaget att lyckas, så står du starkare i lönesnacket, förklarar vår expert Sebastian Sjösvärd.

Ditt CV ska vara en aktuell spegling av dina kompetenser och erfarenheter, så se till att det är uppdaterat och reflekterar ditt professionella jag på bästa sätt. När det gäller att motivera den lön du vill ha är det bra att ha konkreta exempel på dina prestationer och hur du kan bidra till företagets framgång. Kanske har du haft ett sommarjobb där du samlat på dig erfarenhet som gör dig extra attraktiv för arbetsgivaren?

 

Reflektera och utvärdera

När du diskuterar ingångslön, håll fokus på dina professionella meriter snarare än personliga behov. Din potentiella arbetsgivare är intresserad av vad du kan erbjuda företaget, inte din personliga ekonomi. Genom att fokusera på hur dina kompetenser och erfarenheter gynnar organisationen framstår du som mer professionell och övertygande.

Efter löneförhandlingen, ta dig tid att reflektera över hur samtalet gick. Detta är ett tillfälle att lära och växa, oavsett om du fick den lön du hoppades på eller inte. Om du har möjlighet, fråga efter feedback för att förstå hur du kan förbättra dina chanser nästa gång.

Naturvetarnas expert Sebastian Sjösvärds tre viktigaste tips:
• Håll koll på marknadsläget - använd vår populära lönestatistik.
• Skippa det privata – att avgiften i din bostadsrättsförening höjts eller andra privata argument hör inte hemma i samtalet.
• Reflektera och utvärdera - Oavsett utfallet av löneförhandlingen, ta dig tid att reflektera över hur samtalet gick. Detta kan hjälpa dig att identifiera områden för förbättring och förbereda dig för framtida förhandlingar.

Ellinor Molin

webbredaktör