Äntligen börjar vi se ljuset i tunneln. Vaccinationerna har kommit igång, även om det lär dröja innan vi som inte tillhör riskgrupperna får vår spruta. Helt rätt att prioritera dem som jobbar i sjukvården.
Innan flockimmunitet uppnås kommer tyvärr fler att dö i sviterna av covid-19. Och sjukvården kommer fortsätta att gå på knäna ett tag till. Testningen är fortsatt viktig för att få koll och minska smittspridningen. Här har våra medlemmar biomedicinska analytikerna en nyckelroll. Men bristen på den kompetensen är en flaskhals i analyserna.
Låga löner och brist på karriärvägar gör att många lämnar regionerna. Vem vill jobba hos en arbetsgivare där man inte kan utvecklas och komma vidare i sin yrkesroll?
När pandemin var i sin linda i mars förra året intervjuade jag matematikern Tom Britton. Vi snackade R-tal och mortalitet, som han då uppskattade till 0,3. Det innebär att 0,3 procent av alla som smittas avlider.
Ingen har väl missat hans kurvor över en tänkbar framtid. Lika ofta som de har slagit in har de teoretiska beräkningarna inte stämt. Då har han haft den goda smaken att backa. ”Jag får gå tillbaka till skrivbordet”, som han uttryckte det.
Något facit i hand har vi ännu inte. Däremot kan vara säkra på att fler än tiotusen människor kommer att ha satt livet till när vi återgår till normalläge, om vi nu kommer dit igen. Historien visar att vi gör det. Spanska sjukan som härjade för runt hundra år sedan klingade av efter två till tre år. Med vaccin kan coronaviruset tryckas tillbaka på kortare tid.
Effekterna på vårt sätt att leva och följderna på arbetsmarknaden är i vissa branscher katastrofala. Även tjänstemän drabbas hårt. Enligt Trygghetsfonden, TRR, har lika många tjänstemän blivit arbetslösa nu som under finanskrisen.
Men det verkar inte gälla naturvetare. Av någon anledning har medlemmar i Naturvetarna klarat sig bättre. Möjligen kan de bero på att många naturvetare jobbar i samhällskritiska branscher. Det gäller inte minst i sjukvården, men också inom life science och livsmedelsbranschen. Att digitaliseringen har fått en rejäl skjuts framåt gynnar naturvetare som utvecklar den tekniken. Några av dem är datavetare och matematiker.
Palle Liljebäck
chefredaktör