Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

En social och juridisk gråzon

På arbetsplatsen är jag säkrad med hängslen och livremmar. Men det gäller inte riktigt på hemmaplan. Om jag får en brännskada när jag kokar kaffe på jobbet gäller försäkringen, men inte om jag tar en paus på hemmakontoret och råkar ut för en skada.

Publicerad:

Att jobba hemma har sina sidor. Lite ensamt men man vänjer sig och lär sig att uppskatta sina kollegor, som man tidigare tog för självklara. Digitala möten i all ära, men det blir inte som att träffas på riktigt.

Nu har det visat sig att hemmakontoret inte bara är en social gråzon, utan också en juridisk gråzon. Vem som har ansvaret om jag skulle göra mig illa när jag jobbar hemma är lite oklart. Om jag snubblar på datorsladden under arbetstid när jag bevisligen arbetar och inte ägnar mig åt slösurfade gäller trygghetsförsäkringen.

Det är knappt att jag visste att jag hade en sådan. De flesta har en kollektivavtalad försäkring som kallas för lite olika saker. För privatanställda heter den TFA och finns med säkerhet hos arbetsgivare som har kollektivavtal. Andra kan teckna en trygghetsförsäkring  för sina anställda. Kolla upp  vad som gäller för dig om du är osäker. Inom stat, kommun och region omfattas alla av försäkringen.

Men om du tar en paus och kokar kaffe då hamnar vi ett annat läge. Då gäller inte längre trygghetsförsäkringen. Samma sak om du snubblar i trappan eller halkar på lunchpromenaden. Nu kommer inte det påverka mina pauser. Jag fortsätter att utsätta mig för vissa risker.

Om du däremot ska åka till arbetsplatsen och skriva ut ett papper eller hämta post så kan du känna dig trygg. Här gäller trygghetsförsäkringen som om du skulle åka till arbetsplatsen för att jobba.

De populära Wall and talk-mötena borde ju vara hur trygga som helst ur ett försäkringsperspektiv. Men sakta i backarna. Du måste först anmäla mötet till din chef för att försäkringen ska gälla om olyckan är framme.

Var lugn. Det finns lösningar även för den typen av händelser. Teckna en privat olycksfallsförsäkring.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera