Frågor & svar
Nyheter
Foto: Ulrika Lundblad

”Det var lite overkligt, varför jag?”

Botanisten Mora Aronsson tilldelas Marie-Claire Cronstedts Pris 2021 för sitt engagemang i botanik och biotopskydd, och folkbildande insatser på gräsrotsnivå om flora och naturvård.

Publicerad:

Det var först när Mora Aronsson mötte alla reaktioner utifrån som han insåg storheten av att bära med sig den här utmärkelsen.

– Först var det lite overkligt, varför jag? Sedan insåg jag att det är svårt att få ett pris som är mer prestigefullt än det här, jag är extremt hedrad. Det är ett bevis på att långt och hårt arbete ger resultat, säger Mora Aronsson.

Som ordförande i Svenska botaniska föreningen är Mora Aronsson för många redan ett känt namn inom naturvården i Sverige, och för en lite äldre målgrupp ses han som en synonym till SLU Artdatabanken.

Han arbetar sedan 30 år tillbaka vid SLU Artdatabanken som kärlexpert med målet att öka kunskapen om invasiva främmande växter. Han har utbildning i växtekologi, växtsystematik och kvartärgeologi huvudsakligen från Stockholms universitet.

Svalbard nästa

På lunchen efter prisutdelningen satt Mora bredvid en person som fick honom att tänka på hur hans intresse för naturen från början blommade upp. Det var generalsekreteraren för svenska scoutförbundet.

– Det var där allt började. Jag var med i en scoutkår som gjorde väldigt mycket, vi var ett stort gäng med egna kanoter, och om somrarna hade vi årliga fjällvandringar. Det var också där jag fick kontakt med fältbiologerna där min resa fortsatte mot mitt stora naturvårdsintresse.
För vinstpengarna ska Mora Aronsson bland annat resa upp till Svalbard för att botanisera.

– Vi är ett gäng som ska åka runt med båt för att försöka få se så mycket som möjligt av växterna och intressanta platser på ögruppen.