Frågor & svar
Nyheter

Dagens och framtidens meteorologer möts

Den 23 mars är det världsmeteorologins dag. Vad passar då bättre än att ta klivet in i tv-studion och träffa Nils Holmqvist och låta hans värld möta framtidens meteorolog Linnea Barreng? En lysande arbetsmarknad väntar henne.

Publicerad:

Nils pekar ut över lågtrycken på Atlanten och ger en bild av framtiden. Då vet vi att ett oväder rullar in över Sverige om några dagar.

– Inget grillväder att se fram emot, utan ta med paraplyet om ni ska vara ute, säger han på sitt målande sätt.

Att han skulle bli meteorolog var ingen barndomsdröm, utan något han bestämde sig för när han läste fysik på universitetet. Kanske det var utmaningen att göra rätt prognoser som triggade honom.

- Visst är det en sport att pricka rätt. Hellre regn och rätt i prognosen än fel och sol. Det gäller särskilt nu på våren och sommaren när vädret är lite mer nyckfullt med varmluft som stiger och skapar lokala skurar.

Gillar drama

Som så många meteorologer gillar han åska och drama i vädret. Att få med känsla och trivsel i rutan är en ambition.

- Det handlar om att paketera vädret och sälja in det till en publik. Det lärde jag mig inte på utbildningen. Att vässa den förmågan skickar jag med till blivande meteorologer som pluggar nu.

Första jobbet var på SMHI, där han gjorde anpassade prognoser för bland annat lantbruket.

- Det var roligt att jobba för en kunnig målgrupp, som är så beroende av vädret.

På SVT gillar han mötet med kollegor som har andra kompetenser, där de lär av varandra.

- Spännande också med alltmer avancerade satelliter och datorer som gör att prognoserna blir säkrare.

Frågan är om Linnea Barreng som studerar kandidatprogrammet i fysik med inriktning meterologi, vid Uppsala universitetet också drömmer om att synas i tv-rutan?

- Just nu lutar det mot ett nej. Jag hade bara snubblat på orden och pratat alldeles för fort. Men kanske ändrar jag mig en dag, säger hon och skrattar.

Vill förstå

Det mest intressanta med hennes utbildning är enligt henne förståelsen för världens uppbyggnad och hur saker fungerar.

- Fysik får en att se på världen på ett annorlunda sätt. Man får en förståelse för hur allt fungerar, inte bara komplicerade grejer i rymden utan också små enkla saker som hur en boll faller.

På frågan om vad hon vill jobba med efter examen svara hon att det varierar från dag till dag.

- Klimatologi är intressant så att forska inom det vore roligt och viktigt. Men framför allt är det marinmeteorologi som intresserar mig. Drömmen vore nog att vara meteorolog för en stor seglingstävling som till exempel America's Cup eller The Ocean Race.

Vindens fysik

Det var seglingen som fick henne att intressera sig för meterologi. Hennes första minnen kommer från just en segelbåt på öppet hav.

– Jag började med kappsegling vid tio års ålder och tog sedan studenten från ett seglargymnasium när jag var tjugo. Att ha koll på hur vädret fungerar när man seglar är superviktigt och jag märkte i tonåren att det var väldigt intressant med hur vinden fungerar när man seglar.

Varför drömmer du om att bli meteorolog?

- För att meteorologi i sig är väldigt brett. Man kan fördjupa sig i allt från hur och varför cykloner bildas till varför det kommer regn imorgon.

Hur tänker du fira Världsmeteorologidagen?

- Jag tänker spendera hela dagen med en picknik på ett fält och speja på molnen och anteckna vilka moln jag ser.

Nej, så är det inte riktigt.

– Jag ska hålla i ett styrelsemöte för FysKam, vår sektionsförening, där jag är ordförande, samt skriva en inlämningsuppgift i kvantfysik. Kanske kolla lite på serier med min katt innan jag somnar vid klockan tio. Inte för att jag saknar disciplin, jag är bara så otroligt kvällstrött, säger hon och skrattar.

Efterfrågad kompetens

Intresset för fysiken var det som fick Nils och Linnea att söka sig till meterologin. Men det är få studenter som läser meterologi på universiteten och det är få sökande till tjänsterna på till exempel SMHI och Försvarsmakten.

– Om du funderar på att studera till meteorolog har jag ett tips. När allt känns överväldigande och tentorna läggs på hög. Påminn dig själv om varför du började och att omtentor finns av en anledning, avslutar Linnea Barreng.

Bakgrund:

Den 23 mars 1950 bildades FN-organet WMO, meteorologiska världsorganisationen. Varje år uppmärksammas därför Världsmeteorologidagen av WMOs 191 medlemsländer, däribland Sverige och SMHI. I år är temat "Havet, vårt klimat och väder".

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera