Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter
- Jag vågade ställa mig upp inför hela skolan och sjunga Elvis, berättar Tor Magnusson som är med i Studentrådet.

Våga vara skolans Elvis för en dag

Är det redan innan vi fötts bestämt om vi kommer passa in i samhället eller inte? Detta har jag grunnat på länge men inte kunnat svara på. En sak är i alla fall säker, att allt från hur vi gör vårt första intryck i skolan, i arbetslivet eller i ungdomsgänget kommer få en avgörande roll om vi får vara med eller inte. Om vi passar in eller inte.

Publicerad:

Folk säger att man måste vara sig själv, men hur kan man göra det när normer styr oss och sätter en stämpel över hur vår framtid kommer bli? Orkar vi stå upp och bryta oss igenom strömmen eller bara flyta med? Har jag bara blivit den person som krävs för att passa in bland mina kompisar?

Jag tror att det är väldigt enkelt att bara formas efter vad som är accepterat av samhället. När man är liten spelar alla fotboll eller någon annan bollsport, så var det i staden där jag växte upp. Jag tror att alla mina kompisar spelade fotboll, men jag var undantaget. Jag gillade egentligen inte att spela någon sport utan istället började jag dela ut reklam.

Nu tänker ni kanske, dela ut reklam? Vad är det för fel på honom? Det är precis detta jag är ute efter att få er att tänka på, är det skumt att göra något som ingen annan vågar göra?

Jag tog en chansning och valde att bryta mot normen och det gjorde mig modigare. Det gjorde också att jag vågade ställa mig upp inför hela skolan och sjunga Elvis. Senare vågade jag välja en gymnasieskola där ingen av mina kompisar skulle gå på. Vem vågar göra något sådant? Den som vågat vara lite annorlunda varje dag.

Som man ser på sig själv, ser man gärna på andra också. Utanförskap finns för att vi är osäkra på oss själva, då är det lätt hänt att vi vill få andra att känna sig osäkra också. Du som känner dig träffad av det här kanske inser att det inte är rätt att få andra att känna sig otrygg på grund av din självkänsla, precis som att det inte är rätt för andra att få dig att känna dig osäker.

Det enda sättet att bryta den här onda cirkeln av utanförskap är genom att våga vara oss själva. Den enda som kan ändra på det är du själv. Du kan vara den som bryter cirkeln.

Text: Tor Magnusson, Studentrådets styrelse. Han läser naturvetenskapligt basår på Göteborgs universitet.