Frågor & svar
Nyheter

Ta hand om ditt företag under coronakrisen

Att driva eget i dessa dagar kan vara en utmaning. Här är några saker att tänka på för dig som företagare. Vad är bra att tänka på kring exempelvis preliminär F-skatt, fakturering och inkomstdeklaration?

Publicerad:

Betalar du rätt preliminär F-skatt?

Bolag ska betala skatt på det prognostiserade resultatet för innehavande räkenskapsår. Om prognosen har ändrats till det negativa betalar du säkert för mycket. Så du bör ändra detta genast annars lånar du ut pengar gratis. Läs mer och ändra detta på skatteverkets hemsida.

Fakturera och förhandla leverantörsfakturor

Försök att ta betalt snabbare av dina kunder, alltså fakturera snabbt. Finns det möjlighet att korta ner faktureringstiden gentemot kunder, gör det. Detta ökar likviditeten. Du kan även förhandla om förlängd kredittid med dina leverantörer.

Skatter och avgifter

Staten har infört möjlighet att ansöka om anstånd med skatteinbetalningar men kommer att ta ut en ränta för det belopp man ”lånar”. Denna ränta är dock ganska hög så det är en väldigt kostsam lösning för företagare.

Banken och andra ägare

Kontakta din bank och fråga vad dom kan hjälpa dig med!

Har ditt bolag andra ägare? Kan de låna in kapital? Kortsiktig finansiering är oftast lättast och enklast att få från ägarna.

Korttidsarbete/korttidspermittering för AB

Korttidsarbete innebär att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och få stöd från staten för att täcka stora delar av kostnaden. Stödet kommer att finnas tillgängligt att söka 7 april, men tillämpas redan från 16 mars. Det kommer att gälla under 2020. Läs mer om korttidsarbete på Tillväxtverkets hemsida. 

Byråanstånd för inkomstdeklaration

Skatteverket underlättar inlämningen av deklarationer för redovisningsbyråer med anstånd. Alla deklarationer med byråanstånd kan lämnas senast den 15 juni 2020, oavsett om de lämnas på papper eller digitalt. Läs mer om byråanstånd för inkomstdeklaration på Skatteverkets hemsida.

Kommentarer

Kommentera