Frågor & svar
Nyheter

Strålning som botar cancer

Sjukhusfysiker har en nyckelroll i diagnostiken av olika sjukdomar och i behandlingen av bland annat cancer. Lika viktigt är att bestrålningen är säker för att minska risken för patienterna. En utmaning är hur artficiell intelligens, AI, kommer att påverka sjukhusfysikernas arbetsuppgifter.

Publicerad:

Marie-Louise Aurumskjöld är Ordförande för Svenska sjukhusfysikerförbundet.

Vilka frågor driver ni och hur jobbar ni med påverkan?

– Vi arbetar med frågor som berör yrket sjukhusfysiker. Vi driver just nu frågan om specialistkompetens för sjukhusfysiker.

Hur har ni lyckats?

– Specialistkompetensfrågan bereds just nu av regeringen och Socialstyrelsen väntar på svar hur de kommer att arbeta vidare med vår fortbildning.

Vilka framtida utmaningar ser ni?

– En framtida utmaning är hur specialistkompetensstegen ska implementeras i verkligheten när beslutet är taget, utformning och ansvarsfördelning. En annan utmaning är hur intåget av artificiell intelligens (AI) inom sjukvården kommer att påverka sjukhusfysikernas arbetsuppgifter i framtiden.

Varför ska jag vara med i er professionsförening?

– Vi knyter samman Sveriges sjukhusfysiker oavsett vilket område av sjukhusfysik man arbetar inom. Vi är även en del av EFOMP (European Federation of Organisations For Medical Physics).


Bra att veta om Svenska sjukhusfysikerförbundet

Sveriges Sjukhus- och Hälsofysikers förbund bildades 1954. 1961 delades det i Svensk förening för Radiofysik och Radiofysikerförbundet. 1976 bildades Svenska Sjukhusfysikerförbundet (SSFF).

Antal medlemmar: 424 personmedlemmar, 7 organisationsmedlemmar (Strålsäkerhetsmyndigheten och 6 universitetsbibliotek).

Organiserar: Sjukhusfysiker och sjukhusfysikerstuderande.

 

Marie-Louise Aurumskjöld, ordförande

Utbildning: Leg. Sjukhusfysiker och doktor i medicinska vetenskaper.

Jobb och arbetsgivare: Röntgen/MR-enheten, Strålningsfysik, Skånes Universitetssjukhus Lund.

Din drivkraft för att engagera dig: Att få representera sjukhusfysikerna i Sverige och driva de frågor som är viktiga för oss.

Kopplar av med: En ridtur på någon av mina hästar i den härliga skånska naturen.

Oväntad talang: Tycker om att skapa och göra saker fina, kan vara allt ifrån att renovera ett hus, anlägga en trädgård eller baka en trevåningstårta.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera