Frågor & svar
Nyheter
Foto: Colourbox

Se över din ekonomi i sommar

I sommartider finns det tid att ta tag i sparandet? Men det är också hög aktivitet av bedrägerier. Danske Bank, som erbjuder förmånliga villkor för medlemmar i Naturvetarna, delar med sig av några tips som du kan ha nytta av.

Publicerad: Uppdaterad:

Kom igång med ett sparande redan idag

Har du inte ett sparande idag? Oroa dig inte – det är aldrig för sent att komma igång.

  • En tumregel brukar vara att man ska spara 10 procent av sin inkomst efter skatt. Kan du inte lägga undan 10 procent? Lägg undan så mycket du känner att du har möjlighet att spara – det bästa sparandet är det som faktiskt blir av. Även några 100-lappar.
  • Det enklaste sättet att spara är att ha ett automatiskt månadssparande som dras samtidigt som dina räkningar betalas i slutet på månanden. Vänta inte tills månaden är slut och hoppas att det finns pengar kvar att spara.
  • Börja med att spara ihop en buffert. Ett buffertsparande ska stå på ett sparkonto och kan vara ungefär 2-3 månadslöner. Där har du sedan tryggt pengar tillgängliga för eventuella oförutsedda händelser. På sparkontot kan du också spara till semestern eller andra större utgifter som du vet kommer inom de närmaste tre åren.
  • Har du en längre sparhorisont ska du inte ha pengarna på ett sparkonto utan då ska du komma igång med ett fondsparande.

På Danske Banks Sparkonto XL får du fram till 31 mars 2021 en ränta på 0,60%*. Läs mer på Danske Banks hemsida.

*Sparräntan gäller till och med 31 mars 2021, därefter f.n. 0,10%. Räntan är rörlig och följer förändringar i det allmänna ränteläget.

Funderar du på att köpa fritidshus?

Många hör av sig till Danske Bank med frågor om lån, räntor och amorteringar kring just fritidshus. Och det finns en hel del saker att tänka på när det kommer till att köpa ett andra boende. På Danske Banks hemsida kan du läsa många av de frågor och svar som de får om just fritidshus.

Se upp för bedragarna

Det är oftast hög aktivitet av bedrägerier just på sommaren. Olika metoder används för att samla in känslig information och mailbedrägerier är mycket vanliga. Linus Fugl, Cybersäkerhetschef på Danske Bank kommer med sina råd på deras hemsida.

Fler semestertips för företagare hittar du också på Danske Banks hemsida. 

Mer nyttiga tips

Danske Bank har samlat massor med tips och råd inför sommaren kring exempelvis säkra onlineköp, att kunna blippa sina köp samt om saker att tänka på inför och under en eventuell resa. Du hittar allt här på Danske Banks hemsida.

 

Dina medlemsförmåner

Som medlem i Naturvetarna får du flera rabatter och erbjudanden. Du hittar mer information om förmånliga förmåner från Danske Bank med flera här.