Frågor & svar
Nyheter

Pension med guldkant

Kanelbullens dag i all ära, men det som verkligen gör skillnad är tjänstepensionens dag som firas i dag. Tack vare tjänstepensionen kan du som pensionär sätta guldkant på tillvaron med mer än en kanelbulle.

Publicerad:

En färsk undersökning från Sifo visar att 58 procent av dem som arbetar håller tjänstepensionen som den överlägset bästa löneförmånen.

Det är inte så konstigt eftersom tjänstepensionen kommer att utgöra mellan 20 och 50 procent av pensionen för många. Anledningen till det stavas kollektivavtal, där fack och arbetsgivare har kommit överens om att en del av din lön ska avsättas till din pension.

Inget jubel

Utan den skulle vi få nöja oss med den allmänna pensionen som vi i det orangea kuvertet får besked om en gång om året. Det ger inte anledning till jubel. Då känns det tryggt att ha tjänstepension som adderas till den allmänna pensionen.

Hur mycket pengar handlar det om?

Det varierar mellan olika avtalsområden och din ålder. För de flesta gäller att arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av din lön till tjänstepensionen. Pengarna placeras i olika fonder och förväntas växa i takt med utvecklingen på börsen. Hur mycket pengar det blir i slutänden går därför inte exakt att förutse.

En stor fördel med tjänstepension är den låga avgiften för att förvalta dina pensionspengar. Det gör att mer pengar hamnar i din plånbok än om du själv eller din arbetsgivare utan kollektivavtal skulle placera pengarna.

5 tips för en bättre pension

1. Säkra tjänstepensionen. Se till att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension till dig. Ta reda på det innan du börjar ett nytt jobb.

2. Så blir din totala pension. På minpension.se kan du göra din egen pensionsprognos och få en samlad bild av din framtida pension.

3. Är du aktiv eller passiv? Är du inte särskilt engagerad så väljer du en traditionell försäkring. Annars väljer du en fondförsäkring där du kan följa utvecklingen.

4. Välj låga avgifter. Det gäller för både premiepensionen och den del av tjänstepension som du själv får välja förvaltare för. En procent lägre avgifter kan ge flera procent mer i pension.

5. Återbetalningsskydd eller inte. Välj det om du har familj, annars skippar du det. Läge att ta bort när du får i pension eftersom det kan öka din pension.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera