Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet.Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – ORKA modellen

Nu har det gått ett par månader sen vi alla tvingades arbeta och studera på distans. Många vittnar om rastlöshet och tristess. Att det ibland är svårt att motivera sig och en avsaknad av det fysiska mötet.

Publicerad:

Var inte hård mot dig själv för att ditt engagemang börjar avta. Det är fullt förståeligt. Men det finns saker du kan göra för att komma vidare, där mycket handlar om inställning.

Ett tips och verktyg när det handlar om acceptans och att kunna hantera det som känns obehagligt är att använda sig av den mentala tränarens grundare Fil.Dr Lars-Eric Uneståhls, modell ORKA:

OBSERVERA - Du uttalar känslan för dig själv

REGISTRERA - Du registrerar känslan och symptomen

KONSTATERA - Du konstaterar att du just nu känner obehag

ACCEPTERA - Du accepterar utan att kämpa emot

Observera, registrera, konstatera och acceptera utan att värdera och reagera. Genom att använda dig av modellen kan du acceptera att du känner obehag för en viss situation och sedan gå vidare. Det gör det lättare att inte fastna i en negativ känsla. Att inse att allt inte just nu är optimalt handlar om acceptans men att du ändå har förmågan att göra det bästa av situationen. Det handlar om din inställning. Du kan göra det bästa av det som är här och nu. Prova och se om denna modell kan hjälpa just dig.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera