Frågor & svar
Nyheter

När konst möter vetenskap

Med sina målningar på celler, bakterier och människor får Ina Schuppe Koistinen utlopp för sina båda passioner.

Publicerad:

När helgen kommer tar Ina fram sina penslar. Hon befinner sig i sin ateljé i Skärgården och är helt uppslukad av sitt måleri. Hon har flow.

– Att uppnå det tillståndet är ett mål i sig. Att måla akvarell bygger på spontanitet och lekfullhet. Lagt kort ligger. Till skillnad från att måla i olja går inget penseldrag att ändra.

Hon gillar att målningen ger snabba resultat. Så är det inte i forskningen på Karolinska institutet som är mer långsiktig. Till vardags är det mikroorganismer och dess påverkan på människan som gäller.

I korridoren på BioMedicum på Karolinska Institutet möts båda världarna. Där är hennes verk upphängda med målningar av bland annat bakterier och virus.

– Det är mitt sätt kommunicera forskning och visa vad vi gör. Det var när jag studerade celler i mikroskop som jag fascinerades av hur vackra de är.

Förklarar och roar

Men Ina avbildar inte cellerna exakt som de ser ut, utan hon lånar former och strukturer till en konstnärlig tolkning. Nu jobbar hon i ett projekt där stamceller differentierar till olika celltyper, som leverceller, njurceller och nervceller. Av detta gör hon konst.

– Utmaningen är få fram känslan och visa vad de olika celltyperna har för uppgift. Man ska förstå och känna att till exempel makrofagen ingår i immunsystemet och oskadliggör inkräktare som kan skada kroppen.

I hennes repertoar hittar vi också celler utan kärnor som smälter ihop och bildar glatt muskulatur. Coronaviruset har hon målat av på sitt speciella sätt.

Hon illustrerar böcker och använder sin konst på föreläsningar. Inte bara för att skapa förståelse, utan också för att visa biologins skönhet. I boken ”Hudbibeln” målade hon akvareller och var faktagranskare i de avsnitt som handlar om mikrobiomet.

Psykisk hälsa

Hennes ögon lyser när hon berättar om den kraft som finns i mikroorganismernas samspel med människan.

– Mikrofloran tränar vårt immunsystem, skyddar oss från patogener och hjälper oss med matsmältningen. Hur tarmen mår har också kopplingar till den psykiska hälsan, till exempel bildas signalsubstansen seratonin i tarmen.

Just nu jobbar Ina med en studie om kvinnors hälsa i samband med graviditet, där man tittar på vaginalfloran

– Att en del förlossningar startar för tidigt förstår man inte alltid och man kan inte på förhand säga vilka kvinnor som drabbas. I det här projektet undersöker vi om det kan finnas några samband mellan bakteriefloran och risken att föda för tidigt, liksom andra komplikationer i samband med graviditet.

Till den studien söker man fler deltagare. Läs mer i rutan här intill. Illustrationen är gjord av Ina Schuppe Koistinen. Vem annars?

Missa inte heller Inas målningar av landskap och natur. Akvarellen med kolibrier skulle passa perfekt som fondvägg hemma hos mig.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera