Frågor & svar
Nyheter

Med cowboyboots in i finrummen

Krönika: "Med all respekt för mina polare som pluggat på Handels och läst till jurister i Uppsala och Lund." Elisabeth Ericson vill att fler naturvetare tar plats på stolarna i styrelserummen och kniper åt sig vd-poster. Hon är konsult och företagarmedlem i Naturvetarna.

Publicerad:

Jag bär alltid ett par röda cowboyboots när jag möter nya kunder första gången. Och så kör jag det korta reklamsnacket om mig själv.

Hej jag heter Elisabeth och jag är geovetare och geograf. Är det någon som vet vad en geovetare och geograf jobbar med?

Det blir alltid isande tyst i rummet. Där sitter ofta vd:ar, styrelseordförande eller kommunchefer. Men ingen vet.

Och jag får förklara: Ja, ni vet jord, berg, luft och vatten och så hur människan nyttjar det och hur det påverkar oss.

Så får vi ägna några minuter åt att lära känna varandra genom att prata om allt från periodiska systemet till minnen från grundskolans tragglande mattelektioner. Och det slutar nästan alltid med att vi landar i klimatet. Blir det kallare eller varmare på jorden?

Det är uppenbart att naturvetenskaperna berör. Men det är också uppenbart att det behövs fler naturvetare på ledande och beslutande befattningar. Jag jobbar med att hjälpa mina kunder med att skapa bättre affärer, bygga starka varumärken och vässa sin kommunikation. Och för att bli ett riktigt framgångsrikt varumärke idag så måste man ju vara med på hållbarhetståget.

Därför är det viktigt att fler naturvetare tar plats på stolarna i styrelserummen och kniper åt sig vd-poster.

Med all respekt för mina polare som pluggat på Handels och läst till jurister i Uppsala och Lund. Utan naturvetare i företagsledningarna når vi inte hållbarhetsmålen. Utan naturvetare kommer det inte att bli några smarta, gröna jobb och utan naturvetare kan vi inte ställa om till det där nya samhället som alla går och väntar på.

Så nästa gång du ser en annons för en vd-tjänst eller en post som kommunchef så släng in en ansökan. Om vi gör det tillräckligt ofta så kommer vi knäcka rekyteringsföretagens algoritmer och få dem att förstå att naturvetares gemensamma bas - kunskap om naturlagar - är lika viktig som att kunna hantera Paretooptimalitet och bokslutsdisposition.

Jag kommer att bära mina röda cowboyboots till dess var tredje börs-vd är naturvetare.

Vad har du på fötterna?