Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Hur funkar det att jobba hemma?

Många av Naturvetarnas medlemmar jobbar hemma under virusepidemin. Nu undrar vi hur det fungerar för dig i den nya situationen. Har du till exempel blivit mer digital?

Publicerad:

Kommentarer

Lena 2020-05-13

Fungerar bättre än jag hade trott. Skype blev en ny erfarenhet som oftast fungerar bra. Har tagit hem dubbla skärmar och rullmus och byggt upp ett ståbord med hjälp av plastbackar och iläggsskivorna till matbordet. Lätt att koncentrera sig på jobbet och dagarna går väldigt fort. Men saknar kollegorna och flödet av det som är på gång. Sammanhanget försvinner när man bara jobbar på med sin egen lilla bit i processen.

Nina 2020-05-04

Det har fungerat väldigt fint. Jag vinner mycket tid och ork på att inte behöva pendla, blir mindre störd och kan därmed fokusera bättre. Skulle gärna fortsätta att arbeta hemifrån 2-3 dagar i veckan, tror att det skulle leda till en bättre hälsa med mindre stress. Kan tilläggas att jag har en bra kontorsstol, det är värt den investeringen. Tar även paus på lunchen och går ut på promenad/springtur för att få luft och röra på mig vilket ger så mycket, det blir mer träning när restiden försvinner.

Rebecca 2020-04-29

Fungerar bra från och till, men överlag är produktiviteten lägre. Det i sig skapar en stress. Jag får inte samma stöd i mitt arbete som när alla på arbetet är fysiskt på plats. Samhörigheten med arbetskamraterna är sämre. Även problem med rygg och nacke då det inte finns samma möjlighet att arbeta ergonomiskt trots byte av det som går t.ex. större skärm. Betydligt svårare att sova om nätterna, säkert en kombination av att man inte kommer ut som vanligt och kanske även att jobbet numera också ofrivilligt är hemma?

Malin 2020-04-29

Fantastiskt. Är enormt mycket mer produktiv när kan fokusera på arbetet och dessutom sedan har mycket mer energi och tid över för privata saker också. Skypemöten, chatt etc fungerar fint för kommunikation. Vi hade dock en fördel i att många i organisationen arbetade deltid på distans redan innan så vi är vana vid de tekniska lösningarna och har ett gemensamt förhållningssätt till dom. Lite disciplin för att upprätthålla t.ex. pauser och rörelse och fixa ergonomin krävs, men inte något större problem. Ska se över möjligheten att fortsätta med detta även efter Corona då både produktivitet och mående gått upp samtidigt som stressen gått ner.

Ingrid 2020-04-28

Det fungerar jättebra! Jag slipper 2 x 1h10min pending med tåg. Jag blir inte störd som i det öppna landskapet på kontoret. Jag har sällskap till fika och lunch av min make som är hemma. Nätverket fungerar bra och mina arbetsuppgifter kan utföras typ varsomhelst i världen där det finns nätverk. En gång i veckan håller vi virtuell fika i gruppen där vi pratar om ditt och datt.

Eva 2020-04-27

Väldigt skönt att slippa restid och bökandet med mötestider och -platser, det är bara att byta från ett möte till ett annat på några sekunder. Kan sitta o ströspela lite gitarr medan jag sitter o lyssnar på långa skypemöten, det är superskönt. Har en bra arbetsplats hemma, men visst kan jag sakna fika- och lunchpratet ibland.

Karin 2020-04-26

Svårt få till en bra fysisk arbetsmiljö hemma. Men ser potentialen i digitala möten.

Stefan 2020-04-26

Det fungerar bra. Viktigt att tekniken fungerar. Har blivit bättre på digitala möten. Nackdelar: Jag blir stilla sittande framför datorn mer nu, när de digitala mötena avlöser varandra. De naturliga korta promenaderna till ett mötesrum har försvunnit. Det är också nu man märker hur viktig fysisk kontakt är. Digitala fikor är inte samma grej.

Jonas Möller Nielsen 2020-04-26

Jätteskönt! Eftersom jag hade eget konsultföretag hemifrån innan jag började hos min nuvarande arbetsgivare, har jag ett fullt utrustat kontor, oftast med bättre utrustning och förhållanden än hos min arbetsgivare. Jag är tacksam att slippa lägga två timmar i restid till och från jobbet varje dag, och att jag inte blir störd utan kan försjunka in jobbet.

Elisabeth 2020-04-25

Det funkar toppen. Jag har helt underbara kollegor som jag har videomöten med varje morgon klockan 9. Rock-ring, utomhusgym och balettövningar håller kroppen i trim mellan alla digitala möten.

Lena 2020-04-25

Får MYCKET mera gjort utan en massa folk runt om. Vinner restid, kan sluta tidigare och har mycket mera ork. Saknar ibland något underlag som är kvar på kontoret, men sällan. Mycket Teams med kollegorna och bara en gång på 3 veckor hade det varit bra att kunna peka på något med handen. Känner av musarmen men ska se om jag kan få ta hem rollermousen så är det löst också.

Pontus 2020-04-24

Det går att variera sig mellan sittande och stående arbete även utan speciella möbler. Ordna en enkel ståplats med hjälp av vanliga möbler m m. Själv har jag en banankartong på en frysbox, vilket ger lagom ståhöjd, och en stol bredvid där jag kan sitta emellanåt.

Marie 2020-04-24

Går väl sådär. Har mycket annat hemma som tar min uppmärksamhet. Skönt att inte bli avbruten som en ofta blir på jobbet. Mer lugn och ro på det sättet. Saknar fika och annan kontakt med kollegorna på jobbet. Fikamöten via webben blir inte samma sak. Känns ensamt då jag inte har någon familj och få vänner i närheten.

Marie 2020-04-24

Arbetar för det mesta på jobbet, men det är skönt att kunna ha möjlighet att arbeta hemifrån. Dock samma bekymmer som andra nämner, bara en skärm på liten dator, inget ordentligt hemmakontor och såklart saknar man kollegorna. Då jag arbetar på sjukhus är det också många arbetsuppgifter som är svåra att göra hemifrån.

Håkan 2020-04-24

Skönt att få vara hemma mer, med möjlighet att läsa in sig sittandes på altanen. Att besök från grannar och kollegor minskar är också skönt tycker jag som trivs bäst i mitt eget sällskap.

Emma 2020-04-24

Har jobbat hemma sedan mars, funkar väldigt bra, blir mindre störd och får mer gjort. Jobbade hemma två dagar i veckan tidigare och trivs bra med det. Friare, inte så reglerad arbetstid utan jag kan gå en längre promenad på morgonen innan jag börjar jobba. Saknar inte mina kollegor överdrivet mycket, vi har gemensam fika via zoom en eller två gånger i veckan och snabba frågor tas på telefon eller mejl. Har lyxen att ha eget arbetsrum hemma med höj- och sänkbart bord.

Elisabeth 2020-04-24

Positivt: Skypesamtal ist.för chatt. Tyst. Inga arbetsresor och supertidiga morgnar. Fick ta hem skärm och kontorsstol från jobbet Negativt: Mer stillasittande, fick ryggskott då jag är van att gå mycket. Inga kollegor, inga spontana möten. Saknar viss material, svårt med sånt som ska skrivas under. Inget höj-och sänkbart bord så dålig ergonomi. Saknar att skilja på hem och jobb, finns så mycket hemma som drar.

Bjarne 2020-04-24

Funkar bra. Har ett riktigt kontor här hemma med höj och sänkbart bord osv.

Rickard 2020-04-24

Det funkar toppen. Det blir färre onödiga möten, och en får mer gjort än på jobbet, eftersom arbetsmiljön där är stökig och svår att fokusera i (aktivitetsbaserad miljö).

Agneta 2020-04-24

Fungerar inte så bra alla dagar precis. Behöver kollegor för snabba Lösningar på frågor . Har inte allt material hemma. Kopiator, scanner dubbla skärmar . Inte heller möjlighet skicka brev. Min arbetsplats hemma är inte bra anpassad. För att uppgifterna ska kunna lösas hemifrån krävs att arbetskamrater finns fysiskt på kontoret som kan rycka in och hjälpa till. För att det ska funka att jobba hemifrån krävs bra bredband som inte svajar. Vissa möten och utbildningar funkar bra på distans medan andra blir helt värdelösa. Om jag varit nyanställd hade jobb hemma inte funkat alls. Förstår att de som i vanliga fall har kontorslandskap tycker det är skönt jobba hemma. Men då kan man fundera över hur den arbetsmiljön är i vanliga fall!!

Nadja 2020-04-24

Tycker det funkar jättebra och har många fördelar som tex ökad arbetsro och mer tid eftersom man inte behöver åka till jobbet och kan fixa tvätt och dyl samtidigt som man är i ett möte. Nackdelar är att en blir mycket mer stillasittande. Har börjat använda strykbrädan som ståbord vilket känns som ett stort steg framåt. En annan sak som jag tycker är lite jobbigt är att planera maten. Frukost, mellis, lunch, middag... Vi stödköper en del middagar/luncher men eftersom vi haft symptom under en längre tid var det inte möjligt.

Stefan 2020-04-24

Mycket bra, samtidigt som man vinner all onödig restid, vilket även minskar påverkan på naturmiljön och klimatet. Hoppas verkligen att alla arbeten som inte kräver fysisk närvara även i fortsättningen huvudsakligen skall utföras från hemmet. Med digitaliseringen finns ingen anledning till fortsatt arbetspendlande för att utföra ett skrivbordsarbete. Arbetsmiljön torde var och en själv kunna ordna till den bästa för sig själv eller vad hindrar någon att göra det? Mer lokalt arbete från bostaden bör leda till decentralisering, minska urbaniseringen och avbefolkningen på landsbygden, vilket medför bättre underlag för samhällsservice i mindre orter. Det var väl en av motiveringarna till att bredbandsansluta hela Sverige. Nu är tiden inne för att fullfölja den politiken!

Malin 2020-04-24

Jobbar nästan 100% hemifrån och det fungerar bra tekniskt. Egonomin blir lidande och jag håller på att utveckla musarmsbesvär. Också lätt att bli ensam med problemställningar och göra dem större än de behöver bli när man inte kan bolla spontant med andra.

Maria 2020-04-24

Det fungerar väldigt bra. Jag får mycket mera gjort och är mindre stressad hemma. Jag har förmånen att ha ett rum som mitt hemkontor, bra stol och stor skärm bl.a. Det som är negativt är att jag rör mig mindre i vardagen. Min man jobbar också hemma så vi fikar och äter tillsammans på "vanlig" tiden.

Emma 2020-04-24

Det funkar ganska bra. Har ingen kontorsstol hemma dock så det får bli vanlig köksstol plus en kudde att sitta på. Saknar höj- och sänkbart bord, blir mer stillasittande nu. Fika med kollegor via Skype funkar men är inte lika bra som i verkligheten. Sparar tid genom att inte behöva ta sig till jobbet, mer tid för promenader och träning.

Anna 2020-04-24

Funkar superbra! Jag har dock själv köpt ett höj- och sänkbart skrivbord och kontorsstol för ergnomin. Omställningen till digitalt har gått otroligt bra och fungerar bra. Arbetsgivaren stöttar oss mycket. Gott kaffe hemma förhöjer upplevelsen.

Magda 2020-04-24

Kanonbra! Är tacksam för fiberutbyggnaden på landsbygden! Använde Skype största delen av arbetstiden innan pandemin så det är ingen större skillnad. Dricker gott kaffe och går "husesyn" med kollegorna via Skype. :-)

Angelica 2020-04-24

Fungerar bra eftersom det finns ett fungerande kontor att tillgå hemma. Digital kommunikation är också bra, men givetvis är det trevligt att träffa sina kollegor ibland!

Anette 2020-04-24

Både riktigt bra och lite katastrof. Har inte fått till ergonomi hemma, sitter vid matsalsbordet med laptop som inte är optimalt. Är ej lika närvarande som chef. Fördelar är flera, inga långa resor med sega bilköer, ersätter delar av den tiden med lunchpromenad som är ljuvlig. Mera effektiv och fokuserad, funkar bra med Teamsförolika möten. Kommer nog bli mer hemarbete även framåt i tiden med energonomisk arbetsplats.

Albert 2020-04-24

Kan inte jobba hemma i mitt jobb men vi har mycket online möten. Jag har lite dubbla känslor för detta. Upplever att det ofta blir en slags envägs kommunikation. Tycker trots allt att det är bättre att ha möten i IRL.

Anneli 2020-04-24

Skönt med en tystare arbetsmiljö hemma, att slippa resa och att kunna vattna potatislandet på frukostrasten. Men sämre ergonom i köket än på min arbetsplats.

Lotta 2020-04-24

Funkar bra. Mer blir gjort. Saknar kollegorna. Mer stillasittande. Saknar en ordentlig skrivare. Fler digitala möten.

Johanna 2020-04-24

Det fungerar ok. Vi har fått många nya digitala verktyg, svårast är väl att lära sig att använda dem. Man måste testa i skarpt läge. Jag jobbar normalt med mycket facilitering av workshops, och trots bra digital verktyg tycker jag fortfarande att det är svårt på distans. Digitala verktyg kräver även att alla andra i mötet har möjlighet och kunskap att ta till sig och använda verktygen. Det kan bli en utmaning. Jag tycker att jag börjar känna mig dum och ointelligent av att inte få bolla ideer och prata med kolleger irl. Är hjärntrött i slutet av dagen.

Anna-Maria 2020-04-24

Har inte blivit mer digital men sitter annars i kontorslandskap o att jobba hemifrån är ett lyft, lugn o ro o inga som kommer o frågar. Får mycket mer fokus o därmed mer gjort. Saknar det sociala så klart men gruppen (4 pers) har regelbundna Teams möten så det fungerar fint.

Petra 2020-04-24

Vi har så mycket jobb att jag måste vara på jobbet och kan då inte jobba hemifrån.

Cecilia 2020-04-24

Bra! Men blir ibland fel i kommunikation med kollegor via mejl.

Marie 2020-04-24

Har jobbat på distans dryga månaden och det funkar bra. Möten sker via Skype eller mobil. Håller på samma rutiner som vanligt, går upp, äter frukost, gör mig i ordning och #går till jobbet#. Slår på datorn och påbörjar dagens arbete. Tar raster och byter arbetsplats emellanåt. Så den biten fungerar bra men det börjar bli trist att inte träffa sina kollegor live, att kunna fika ihop och skratta åt tokigheter. Alla möten sker via Skype.

Emma Samuelsson 2020-04-24

För mig fungerar det jättebra. Endast mindre justeringar har behövts. Jag kan dessutom arbeta mer ostört och upplever därmed mindre stress! Utan restid har jag också mycket tid över för familj och intressen som jag tidigare inte orkat efter jobbet.

Camilla 2020-04-24

Saknar mina kollegor att ta snabba frågor med Sämre ergonomi - har inget höj och sänkbart bord så axlar och nacke mår dåligt Långsamt nätverk och andra program p g a hög belastning Färre möten ger mer gjort Blir mindre störd Får lägga upp arbetstiden själv

Py 2020-04-24

Vi har familjeplanering varje kväll inför nästa dag. Vi är två vuxna och två tonåringar på gymnasiet som är hemma och en 8-åring i skolan. Möten har vi alla fyra och ena tonåringen bjuder på operaövningar några gånger i veckan. Vi planerar lunch men rörelse är svårt att få till innan kvällen. En tredje tonåring är aupair i Australien så mycket kontakt via Whatsup. Svar: det går men små skärmar och enbart skärm arbete /studier är tröttande och vi blir stelare . Nu har vi börjat umgås på ett mer nära sätt så det är bra.

Azar 2020-04-24

Jag har blivit mer digitalt, tekniken funkar bra hemifrån men jag saknar sociala kontakten med mina kollegor.

Jessica Ekström 2020-04-24

Jag tycker man jobbar mycket mer /längre dagar än när man är på sin arbetsplats. Svårt att vara ledig. Ont i nacken och det är ensamt. Allt tar längre tid eftersom man måste boka in möten för allt när man inte kan ses på kontoret. Passar inte mig alls..

Viv 2020-04-24

Det fungerar över förväntan. Lugnt och effektivt. Skönt att slippa restid. Det märks dock att man tidigsre löste många småfrågor som korridorsnack, och att man nu måste göra en aktiv insats för att stämma av dessa. Lite trist är det ju utan att träffa alla trevliga kollegor. När allt är normalt igen skulle jag gärna fortsätta att jobba hemma 2 dagar per vecka.

Marie 2020-04-24

Har jobbat hemma sedan mitten av mars! Går bra, saknar höj å sänkbar stol och skrivbord. Saknar arbkamraterna, skypefikar emellanåt. Har tagit hem min skärm, tangentbord och lite annat för att få lättare jobba. Ser till att ha samma rutiner varje dag, fika på fm, lunch kl 12 och en kort fika på em. Möten blir korta och effektiva när man kör de digitalt. Behöver gå en promenad varje dag efter jobbet eftersom man sitter mer stilla hemma nu.

Linnea 2020-04-24

Jag tycker att det inte fungerar så bra. Visserligen har det varit skönt dessa finna dagar 21-23/4 då jag kunnat sitta ute på förstukvisten och arbetat. Men jag saknar mycket underlagsmaterial eftersom jag arbetar ganska brett. Jag har inte heller hunnit inreda någon bra arbetsplats hemma, och saknar digitalt hemnätverk så jag får lov att koppla upp mig via min telefon, och varje gång jag lämnar datorn en liten stund behöver jag koppla upp mig via telefonen och lösenord för att komma in på säker arbetsplats, lite omständigt! Men visst, det innebär kanske att jag kommer att arbeta hemifrån lite oftare i framtiden.

Malin 2020-04-24

Hej! Har en bra arbetsgivare som låter oss låna hem extrautrustning så arbetsplatsen hemma blir bättre. Vi har mycket olika möten och kontakter via länk men ändå saknar jag mina arbetskamrater att interagera med.

Ann-Helen 2020-04-24

Har daglig kontakt med kollegor via videomöten. Svårt att ordna bra arbetsställning i soffan/vid köksbordet. Bäst är att jag hinner löpträna på lunchrasten!

Lena Albrecht 2020-04-24

Vi är indelade i två skiftlag där hälften är hemma varannan vecka och resten på kontoret . Det är superbra! Kontorslandskapet som i vanliga fall brukar kännas som Stockholms Central är lugnt och skönt. Hemma är nätet segare än på jobbet men totalt sett är arbetssituationen mer koncentrerad. Mötena går fortare digitalt och är färre. Arbetsbelastningen är också lägre p.g.a. reducerad budget. Den enda nackdelen är att vissa arbetsuppgifter inte går att utföra tillsammans med de medarbetare som är i det andra skiftlaget.

Anette 2020-04-24

Jobbat hemifrån sex veckor nu, funkar superbra! Hemarbete planerat t o m september med ett par veckor på plats på jobbet dels i maj/juni, dels i sept. Ingen ångest för det, tvärtom! :)

Johan 2020-04-24

Det fungerar inte helt bra. Jag har svårare att koncentrera mig på jobb i hemmamiljön.

Sofia 2020-04-24

Det går hyfsat. Jag har lärt mig nya digitala verktyg och får tid att promennera/rasta hund mer både morgon och kväll. Saknar kollegor och kunder men inser allvaret i situationen. Undviker att konsumera nyheter mer än en gång per dag! Naturen om våren gör verkligen gott för själen i år! Fortsätt vara rädda om varandra ❤

Roger 2020-04-24

Fungerar bra, jag kan lösa mycket hemifrån och framför allt får man väldigt gott kaffe :-)

Charlotte 2020-04-24

Det fungerar mycket bra. Man får mycket mer gjort än normalt på kontoret. Alla uppkopplingar var på plats från början, så det underlättade. Enda negativa är att det inte finns någon att fika med under dagarna.

Jämte 2020-04-24

Bättre än förväntat. Dock lätt att bli sittande. Behöver mer aktivt tänka på att röra mig under dagen. Inte heller riktigt samma ergonomi hemma men ändå helt okej. Har fått låna lite utrustning av arbetsgivaren.

Maine 2020-04-24

Arbetar till 100% digotalt mot tidigare ca 65%

Mikael 2020-04-24

Arbetar mestadels inte hemma eftersom vi är fyra i familjen. Har ingen ostörd plats och ingen bra kontorsmiljö för att flytta hem skärmar och datortillbehör. Går ej jobba effektivt på laptop med en liten skärm.

Nina 2020-04-24

Saknar de sociala kontakterna och de korta ordbytena på arbetsplatsen.

Anders Leijonmarck 2020-04-24

Det funkar...så där! Svårt, tycker jag, å avgränsa hemma med fru - och med hundar - som jag ju gärna socialiserar med.

cesare 2020-04-24

Ganska bra

Mats 2020-04-24

Mycket bra!
Kommentera