Frågor & svar
Nyheter

”Lång erfarenhet eller nyexad – alla bidrar med kunskap!”

Spännande problemlösning där alla arbetsdagar är olika. Linda Knutsson stormtrivs med jobbet som biomedicinsk analytiker.

Publicerad:

Sedan 2015 jobbar hon inom klinisk kemi och transfusionsmedicin på Höglandssjukhuset i Eksjö. Det är ett ganska litet labb där även blodsidan ingår, vilket innebär att de utöver tester gör bland annat BAS-tester, akuta blodgrupperingar och lämnar ut blod i akuta situationer.

– Det roligaste i jobbet är variationen, att få testa på många olika saker och att man aldrig vet hur arbetspasset kommer att se ut, säger Linda Knutsson.

Jobbet är ofta utmanande och man behöver kunna jonglera med många bollar i luften. Hon jobbar natt, och arbetspassen blir olika beroende på vilka patienter som kommer in och vilka prover hon behöver ta hand om.

Problemlösning

En del i jobbet är ren problemlösning, till exempel att få igång instrument som krånglar av en eller annan anledning eller ta reda på varför ett analysvärde/provsvar inte stämmer överens med tidigare värden.

Det är kollegan Malin Karlsson som har nominerat henne med orden: "Linda engagerar sig i alla frågor och kommer ofta med förslag som gynnar verksamheten, dess mål och medarbetare. Hon är innovativ, kreativ och inspirerande!"

Linda Knutsson blir smått generad av allt beröm, men understryker samtidigt sitt engagemang i arbetsmiljön.

– Jag försöker göra det bättre för alla, så att vi ska ha en bra och säker arbetsmiljö, och samtidigt få ut provsvaren på ett bra sätt.

Frågor om stress och den psykiska arbetsmiljön är hett på arbetsplatsen på grund av underbemanning. Att fokusera, prioritera rätt och inte stressa har de många samtal om. Tidigare var Linda Knutsson även engagerad i det lokalfackliga arbetet, och det är tydligt att intresset finns kvar även om hon just nu inte jobbar fackligt.

Inga dumma frågor

Jag frågar vilka tips hon har till dem som är studenter eller är nya i arbetslivet. Hon svarar att det är viktigt att få se verkligheten och ta tillvara på praktiken, både för att lära sig saker och för att se hur det går till på jobbet.

– Och passa på att vara frågvis, för det finns inga dumma frågor, säger hon.

Att vända, vrida och diskutera saker med kollegorna tycker hon är både kul och nyttigt. Hon anser att man ofta får bra hjälp med ett problem genom att se på det på olika sätt. Alla har olika tänk och erfarenheter och ju fler synpunkter desto större möjlighet att hitta en bra lösning. Och man kan bidra med kunskap antingen man har lång erfarenhet eller är nyexaminerad!

Rallylydnad

Utanför jobbet är hundar ett stort intresse och Linda Knutsson har en labrador, en finsk lapphund och en blandras. Hundaktiviteterna är nosework, där hunden lär sig att söka och markera specifika dofter i olika miljöer, och rallylydnad, som innebär att följa en bana med olika skyltar och moment man ska göra.

I mars är det dags för nya utmaningar för Linda Knutsson, då hon ska börja jobba på mikrobiologen i Växjö.

– Det är kul att vara biomedicinsk analytiker, för det finns så mycket vi kan hålla på med, avslutar hon.

Kommentarer

Kommentera