Frågor & svar
Nyheter
Trädplantering
Foto: Vi-skogen

Julklapp som har ett högre värde

Ett trendbrott kan noteras i år. Julhandeln kommer inte att slå rekord och försäljningen i butik halveras när näthandeln exploderar i pandemin.

Publicerad:

Kanske vi på Naturvetarna bidrar till det. I alla fall om julklappar i form av planterade träd inte räknas in i statistiken. Det blir alltså ingen ny stekpanna, handduk eller nya juldekorationer från arbetsgivaren i år. På senare tid har vi för all del själva kunnat välja julklapp via något företag som har det som affärsidé. Bara där äts en del av gåvan upp och minskar i värde.

Men nu blir det andra bullar. Många känner stolthet över att jobba hos en arbetsgivare som ger julklappen ett högre värde och kommer många fler till del. Vi bjöd in en företrädare - disputerad naturgeograf - från Vi-skogen som berättade mer. De organiserar försäljningen av träd och ser till att pengarna gör verklig nytta.

Poängen är inte klimatkompensation, en affärsmodell som är ifrågasatt, även om kol binds upp i träden. Men det kan förändras genom till exempel skogsbränder. Lösningen stavas agroforestry - samodling av träd och jordbruksgrödor som ärter, vete och majs.

Träden, som ofta är kvävefixerande och tillför kväve till marken, förhindrar erosion och bidrar till att regnvatten tränger ner i marken i stället för att rinna bort.

Det bästa av allt är att en liten jordplätt kan leverera mat, virke och brännved till en hel familj. Överskottet kan säljas på den lokala marknaden. Simsalabim har man hittat en lösning som både är miljömässigt och socialt hållbar.

Som en bonus har man fått bukt med stölder av brännved i naturskogen.

Initiativet att ge bort träd i julklapp till personalen ligger i linje med Naturvetarnas hållbarhetsarbete inom ramen för vårt miljöledningssystem. För Naturvetarna är det viktigt att leva upp till epitetet ”Det hållbara förbundet”. Därför var det ett naturligt beslut att årets julklapp skulle bli trädplantering i östra Afrika.

Nu är fler med på tåget och känner att de bidrar till något som är större än sig själva.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera