Frågor & svar
Nyheter

Högt och lågt på fikafilten

Jag erkänner, jag kan inte hålla fingrarna borta från mobilen och paddan. Där kan jag hålla mig uppdaterad om allt som händer på jobbet. Fast jag har semester och borde koppla bort allt som har med arbetet att göra.

Publicerad:

Men jag är nyfiken och tänker att lite information inte kan skada. Och behöver något göras så tänker jag att det kan väl inte skada att hugga i direkt och besvara det där mejlet som egentligen kan vänta till efter semestern. Samma med den här krönikan. Jag vill hålla kontakten med medlemmarna även nu på sommaren när vi skickar ut detta extra nyhetsbrev som en sommar special.

För andra är det precis tvärtom och vill inte ha något med jobbet att göra på semestern. Vi är olika och har olika behov. Det ska man ha respekt för.

Att varva lite lustfyllt arbete med bärplockning, gräsklippning och annat som behöver göras på sommarstället i Värmland får mig att trivas. Dåligt med blåbär i de här trakterna i år, men desto mer hjortron, som räknas till de mer ädla bären.

En fika i skogen med trevligt sällskap är en höjdpunkt. Skogsbad när det är som bäst. Högt och lågt är på agendan. Av de 13 livsviktiga vitaminer vi behöver för att hålla oss friska kan vi få alla genom maten, berättar syrran och refererar till svt vetenskap. Så några tillskott behövs inte? Nej i all fall inte så länge man äter varierat. Däremot kan de behövas om brist uppstår med symtom, men då är vitaminerna mer att betrakta som medicin. Dietisten som uttalade sig gav tyngd åt den slutsatsen.

Covid 19 pratas det också om på fikafilten. Får vi se ett vaccin innan nyår? är en huvudfråga. Forskare över hela världen både samarbetar och konkurrerar om att hitta vaccin som har effekt, med biverkningar som kan anses vara acceptabla. Vi håller tummarna för att det lyckas, särskilt i ett läge där smittspridningen ökar i flera delar av världen. Vore roligt om Astra Zeneca vinner den kappplöpningen.

En i fikasällskapet jobbar på facket och är involverad i avtalsrörelsen som återupptas efter sommaren. Det är upplagt för en spännande höst, där utfallet är högst ovisst. Trots en ansträngd ekonomi i kommuner och regioner måste lönerna inom hälso- och sjukvården höjas för att kunna attrahera den kompetens som behövs. Men glöm inte bort den livsviktiga personalen på labb, allt från biomedicinska analytiker och mikrobiologer till molekylärbiologer och sjukhuskemister. Utan dem stannar sjukvården.

 

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera