Frågor & svar
Nyheter
Nikita föreläser om psykisk hälsa och är ansvarig för våra studentmarknadsförare ute i landet.Foto: Omid Amin

Nikita tipsar – Få mer flow i dina studier

Som ni har märkt i tidigare artiklar har jag skrivit mycket om den personliga hållbarheten. Att du som individ ska vara hållbar hemma, i skolan och under din fritid. En fritid som inte bara inkluderar umgänge med andra utan som också för en del av er handlar om extrajobb.

Publicerad: Uppdaterad:

De tips jag har delat med mig av tidigare kan på många sätt komplettera mina tips gällande flow. En del kan kännas bekanta, men som mycket i livet kan man behöva bli påmind.

1. Skriv ned

Kvällen innan en krävande uppgift kan det vara bra att skriva ned exakt vad du ska göra. Ju mer specifik uppgiften är desto lättare är den att komma ihåg.

2. Gör mind-maps

Är du likt mig en person med bildminne så är det alltid bra att sortera all information som finns i hjärnan och på ett tydligt sätt strukturera upp varje del. Använd olika färger till olika ämnen, figurer eller glada gubbar. Våga vara kreativ och ta fram barnet i dig. Det är oftast dessa teckningar man minns när tentan väl kommer.

3. Skriv för hand – kognitiva fördelar

Forskning har visat att man blir mer fokuserad och gynnar minnet när man använder sig av den gamla skrivkonsten istället för att göra det digitalt. Anledningen är att vid ett tangentbord är ditt fokus två saker: Bokstäverna på bordet och skärmen. Skriver du på ett papper blir ditt fokus ett helt annat och din uppmärksamhet starkare.

4. Dela in dina studier i pass

Gör upp ett schema och håll dig till de tider som står. Exempelvis: Fullt fokus 25 minuter, 5 minuters paus, fullt fokus 25 minuter. Den metoden kallas Pomodoro-tekniken. Önskar du att plugga längre pass gör då det. Men se till att du tar dina pauser på bestämd tid och gör något helt annat. Gärna rör på dig.

5. Reflektera

Träna din hjärna på att vara uppmärksam på var du har lärt dig. Jag brukade alltid tjata hål i huvudet på mina nära när jag studerade. Men det är faktiskt ett bra sätt att reflektera över vad man minns eller inte minns. På så sätt vet du också vilket fokus du bör ha på nästkommande dag. Eller varför inte prata med dig själv som om du skulle lära någon annan?

6. Fira!

Fyll på din självkänsla genom att tacka dig själv att du faktiskt har studerat idag. Vissa dagar kan det kännas motvillig men när du har fått flow i dina studier så fira då det. Jag brukade alltid unna mig en godsak i cafét eller så satte jag på en jäkligt bra låt på vägen hem och kände – wow grym jag är som ändå tog mig hit idag och gjorde den där uppgiften jag hade sån ångest för! Fira dina delmål och inte bara när tentan eller uppgiften är klar.

7. Tentadagen

Dagen D är till för fokus. Inte för att fylla på med ny information. Börja morgonen med något som fyller på ditt energi-batteri. Kanske är det meditation, träning eller en skogspromenad? Oavsett vad så gör det för att komma ned i varv och fylla på depåerna för att sen ta dig an utmaningen. Begå inte mitt misstag – att sitta timmarna innan en tenta och hårdplugga. För när väl pappret låg framför mig så var hela hjärnan ostrukturerad och det mesta jag kom ihåg var det jag hade suttit med timmarna innan. De andra svaren var som bortblåsta.

 

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent

Kommentarer

Kommentera