Frågor & svar
Nyheter

Ett starkt varumärke får inte urvattnas

I övergången till en fossilfri värld har agronomerna en nyckelroll. Därför ser Agronomförbundet med oro på de förändringar som är på gång för utbildningen. Det starka varumärket agronom står på spel.

Publicerad:

Mattias Persson, Produktchef på Econova Garden AB, är Agronomförbundets ordförande.

Vilka frågor driver ni?

– Att värna sammanhållningen är viktigt för oss. Detta frö vill vi ska börja gro redan under studietiden. Därför möter vi studenter i klassrummet och på näringslivsdagar. Det senaste året har vi haft diskussioner med SLU:s ledning och deltagit i möten om programförändringarna

Hur har ni lyckats?

– Vi har flera kanaler där vi samlar våra agronomkollegor på sociala medier. Därmed har vi fått ökad spridning av vårt stipendium ur Axel Adlers fond. Vi har fått en ökning av ansökningar till de medel vi delar ut för att agronomer runt om i landet ska få ett ekonomiskt bidrag till gemensamma aktiviteter

Vilka utmaningar ser ni?

– Vi vet inte hur det kommer bli med förändringarna av agronomprogrammen på SLU. Det finns en oro från agronomer, studenter och branschen att förändringar ska leda till att man urvattnar titeln agronom och att varumärket agronom skadas.

Varför ska jag vara med i Agronomförbundet?

– Vi representerar alla Sveriges agronomer och värnar om en stark agronomkår med en fortsatt bra sammanhållning. Du får tillgång till stipendier, aktivitetsfinansiering, studiebesök och vår populära tidning Agronomen som utkommer fyra gånger per år.

Vilka är fördelarna med att vara en del av Naturvetarna?

– Det är en styrka att ha ett stort fackförbund med över 33 000 medlemmar i ryggen. Båda jobbar för att lyfta naturvetare i samhället, säger Mattias Persson.

 

Bra att veta:

Sveriges agronomförbund bildades 1921. Nästa år firar vi 100 år.

Antal medlemmar: 1 445.

Medlemmarna är: Agronomer som har studerat någon av inriktningarna teknik, mark och växt, ekonomi, husdjur, livsmedel eller landsbygdsutveckling. Studenter kan också vara med.

 

Mattias Persson, ordförande

Utbildning: Mark- och växtagronom, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Arbete: Produktchef på Econova Garden AB.

Drivkraft för att engagera dig i Agronomförbundet: Agronomer behövs för att förse en växande befolkning med mat och energi på ett hållbart sätt i linje med FN:s hållbarhetsmål. Det vill jag förmedla till politiker och allmänheten. Jag vill också vara med och bidra till att den fantastiska sammanhållningen som startade med studierna på Ultuna kan fortleva.

Kopplar av med: En härlig segeltur i skärgården eller helt enkelt vara hemma på torpet njuta av lugnet på landet, om inte jag tagit mig till en snöig bergstopp på en svårtillgänglig plats, med en storslagen utsikt.

Oväntad talang: En jäkel på släktforskning.

Palle Liljebäck

chefredaktör

Kommentarer

Kommentera